Данас се у згради Владе одржава конференција под називом „Зауставимо насиље“. Министарство породице, омладине и спорта у сарадњи са Популационим фондом Уједињених нација за Босну и Херцеговину (УНФПА) и Радио-телевизијом Републике Српске, поводом обиљежавања овогодишње Кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ , организује ову Конференцију. Ово је једна у низу конференција и активности у склопу кампање против родно заснованог насиља.
Савез општина и градова Републике Српске и Савез општина и градова Федерације Босне и Херцеговине придружују се кампањи „16 дана активизма против родно заснованог насиља“ 2023. године са поруком „Зауставимо насиље над женама и дјевојчицама заједно“.
Савези ће у наредном периоду мапирати примјере добре праксе у реаговању локалних заједница на насиље, иновативне приступе, укључујући допринос јединица локалне самоуправе превенцији и кампањи 16 дана активизма, како би документовали и даље проширити праксе на друге чланове и створити нове могућности за њихово представљање и даље умножавање.
Насиље у породици се дешава у локалној заједници и институције на локалном нивоу су прве које се ангажују у реаговању на насиље.