Завршна конференција пројекта Локална самоуправа и Промјена урбано-руралне интеракције (ЛоГоВ), одржана је у Бечу 12-13. септембра, уз подршку БАЦИД пројекта. У оквиру Конференције одржан је и састанак НАЛАС-ове Радне групе за фискалну децентрализацију.
У оквиру конференције, којој је присуствовало 40 учесника из преко 20 земаља, одржано је 5 сесија кроз које су своја искуства представили представници из Канаде, Јужне Африке, Италије, Шпаније и других земаља. Теме које су обухваћене конференцијом биле су:
  • Учешће и локални развој;
  • Улога и утицај на политику удружења локалних власти;
  • Управљање градовима и њиховом околином;
  • Алтернативно финансирање локалне самоуправе: накнаде и приватно-јавна партнерства;
  • Локалне самоуправе и јавни/приватни превоз
Свакако да су презентована искуства драгоцјена у даљем планирању и имплементацији ових програма и у нашој земљи и да ће нам послужити у будућности у нашем даљем раду. У оквиру конференције организована је и посјета Аустријском парламенту.
Састанак радне групе НАЛАСа за Фискалну децентрализацију одржан је упоредо са двије сесије ЛоГоВ конференције. Тема састанка је било наредно издање Индикатора фискалне децентрализације, како можемо даље побољшати извештај, евентуалне додатне заједничке активности, као и недавна дешавања у области фискалне децентрализације.