Генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске, Ацо Пантић, присуствовао је пријему у Сарајеву који је организоваан поводом Дан државности Швајцарске. Амбасадор Даниел Хун је истакао да 1.8.2022 славе 731. рођендан Швajцарске, те су овом приликом позвали своје партнере и пријатеље из Босне и Херцеговине.
"Постоји дугорочно партнерство између Швајцарске и Босне и Херцеговине, а један од његових главних стубова је наш програм сарадње кроз који подржавамо босанске власти у реформским процесима на путу европских интеграција", рекао је Хун. Он је додао да сарадња постоји и у области одбране, будући да је швајцарски контингент у саставу снага ЕУФОР-а, а недавно је функцију замјеника високог представника преузео швајцарски дипломата.
„Имамо интензивну сарадњу са Босном и Херцеговином у разним областима, што вечерас славимо, а са властима и народом овдје ћемо наставити да радимо и убудуће“, рекао је амбасадор Хун.
Замјеник амбасадора Сироцо Мессерли је навео да је Швajцарска прије 26 година почела да подржава Босну и Херцеговину првенствено хуманитарном помоћи, док се данас више фокусира на економски развој.
Он је нагласио да помажу и локалним заједницама по питању водоснабдевања, здравственим установама у унапређењу услуга, као и надлежнима по питању миграција.
Прослави у Сарајеву присуствовао је и Филип Бауер, посланик Горњег дома Савезног парламента Швајцарске и замјеник врховног команданта швајцарске војске.