Пројект „Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ“, уз финансијску подршку пројекта develoPPP iz Njemačke, реализују Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), компаније Ланацо и DVC Solutions и Бит Алијанса, удружење ИТ компанија у БиХ. Партнер на пројекту је Савез општина и градова Републике Српске.
 
Пројекат има за циљ да подржи прогресивне локалне самоуправе у почетној реализацији њихове визије дигиталне трансформације у паметни град. У фокусу је унапређење спремности и капацитета јединица локалне самоуправе за процесе модернизације општинских услуга користећи, у свијету прихваћени, „smart city“ концепт и рјешења – изјавио је Бојан Војводић, пројект менаџер у ГИЗ-у. 
 
У пројекту учествује 5 пилот јединица локалне самоуправе – Пале, Приједор, Тешањ, Зворник и Зеница којима се пружа асистенција у формулисању визије паметног града и процесу акционог планирања трансформације, координирано са постојећим стратегијама и планским процесима.
 
У свакој локалној самоуправи ће симултано бити реализирани демонстрациони пројекти како би се подигле способности администрације да управља транзицијом у паметни град и да се стекну драгоцјена искуства, а истовремено да се тестирају у пракси паметна рјешења и њихов утицај на побољшање услуга за грађане. Изабрана су смарт цитy рјешења паметног паркинга („Go Parking“, развијен од Ланацо-а) и систем за пријаву комуналних проблема („Грађанска патрола“, DVC Solutions). 
 
„Као највећи систем интегратор у Босни и Херцеговини, који послује у земљама југоисточне Европе, али и на неколико континената, ЛАНАЦО већ три деценије креира запажена рјешења, трансформише начин пословања бројних организација и нуди нове могућности за развој напреднијег друштва и заједница. Са производима из ГоПлатформе компанија остварује нову тржишну позицију као регионални лидер из Смарт Цитy области. ГоПаркинг систем налази се у саставу ГоПлатформе и као ИоТ рјешење има за циљ да свакодневни живот грађана у саобраћају учини једноставнијим и функционалнијим. Велико је задовољство што је наша компанија дио пројекта који системски приступа дигиталној трансформацији градова широм Босне и Херцеговине.“ - изјавио је Срђан Загорац, project manager Smart City Development .

Компанија DVC Solutions ће у два града имплементирати своје рјешење „Грађанска патрола“ који ће омогућити грађанима да лакше пријаве одређене проблеме у својој заједници. 
DVC Solutions ће, у склопу овог пројекта, имплементирати систем за пријаву комуналних проблема „Грађанска патрола“ у општине Пале и Зворник. „Грађанска патрола“ је систем који обухвата двије мобилне апликације (Андроид и иОС) које користе грађани да би путем истих пријавили комуналне и друге проблеме надлежним градским институцијама, те wеб апликације коју користе институције да би пријаве запримиле и процесуирале. Сматрамо да ћемо имплементацијом овог пројекта увелико утицати на побољшање квалитета комуникације између грађана и јавних институција, а и на свеукупно побољшање животног стандарда у заједницама у којима ће систем бити имплементиран.“ – изјавио је Бранко Васиљевић, бизнис девелопер у предузећу DVC Solutions.
Пројекат ће подржати оснивање савјета за развој паметних градова (Smart City Савјет) који ће бити организован и вођен од стране Бит Алијансе са чланством из заинтересованих организација из јавног и приватног сектора. 
 
„Бит Алијанса окупља компаније које својим знањима, искуствима и капацитетом могу одговорити најзахтјевнијим задацима из подручја развоја и имплементације дигиталних рјешења која могу олакшати свакодневни живот грађана. Ипак, технолошко рјешење је само дио великог система који је потребно успоставити да би јединице локалне самоуправе могле ефикасно управљати процесом дигитализације. Управо је у томе снага овог пројекта с обзиром на чињеницу да, поред смарт цитy рјешења, фокус ставља и на развој капацитета општина и градова у контексту креирања плана дигиталног развоја те развоја алата за управљање тим процесом. Сигурна сам да ћемо овим пројектом поставити нове Смарт Цитy стандарде, трасирајући пут успјешној дигитализацији БиХ.“ – изјавила је Татјана Вучић, извршна директорица Бит Алијансе.
 
У сарадњи са УНДП-ом планирано је развијење методологије за акционо планирање транзиције у паметни град (Smart City Roadmap) за чију примјену ће бити обучене консултантске фирме и друге организације, које ће у будућности бити на располагању и другим ЈЛС. Партнерске локалне самоуправе ће провести процес планирања и израде акционог плана за паметни град. Процес планирања ће у значајној мјери укључивати грађане.    
 
Реализација пројекта ће допринијети већој свјесност о препрекама, захтјевима и најбољим праксама дигиталне трансформације градова. Пројекат ће припремити локалне самоуправе да самостално воде даљи процес трансформације уз помоћ организација из Smart City Савјета, поручују организатори. 
 
Пројекат ће трајати три године, у периоду од јануара 2021. до краја децембра 2023. године.
 
За све додатне информације молимо контактираjте менаџера пројекта: Харис Палалија путем е-маила haris.palalija@bit-alliance.ba или путем телефона +387 62 096 424.