Одборници Скупштине општине Пале данас су у сали Скупштине прошли једнодневну обуку, са циљем стицања увида у функционисање рада локалне самоуправе, како би могли да успјешно извршавају своје улоге и одговорности, те сарађују са другим одговорним актерима власти.
Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина рекао је да ће, испред Савеза општина и градова Републике Српске,  обуку одржати један од аутора Закона о локалној самоуправи Републике Српске Драган Вујић, на иницијативу скупштинског руководства.
 
„Идеја и потреба за одржавањем оваквог предавања јавила се након одржавања Локалних избора 2020, гдје имамо ситуацију да 60 одсто новог одборничког сазива махом чине млади људи који се први пут сусрећу са радом у локалној самоуправи. Овом приликом захваљујем генералном секретару Сазива господину Ацу Пантићу и предавачу Вујићу, који су нам омогућили ову обуку. Надам се да jе ово само почетак једне добре сарадње и да ћемо наставити у наредном периоду са више едукација и новим модернијим начинима рада у Скупштини“, додао је Шкипина.
Драган Вујић истакао је да су на данашњем семинару одборници упознати са законским и стратешким оквиром развоја локалне самоуправе, структуром и органима локалне самоуправе, те њиховим узајамним односом, као и структурама функционисања Скупштине општине и њеног организовања.
 
„Ту је и посебан дио који се односи на питање управљања јавним финансијама, односно буџетом јединице локалне самоуправе, као и питање грађанске партиципације. Ове двије теме смо  посебно издвојили, сматрајући да су оне у овоме моменту најинтересантније, везано за положај и улогу одборника, поготово што тема управљања буџетом за неке може да буде прилично непозната. Питање грађанског учешћа или партиципације је такође изузетно значајно јер су одборници у Скупштини представници грађана и постоје одређене конекције између њих, тако да ћемо их ми данас подсјетити на те конекције или везе које би требало да имају одборници са грађанима који су их бирали“, додао је Вујић.
 

Извор:Паљанске новине