Вршилац дужности генералног секретара, Савеза општина и градова Републике Српске, Бранислав Самарџић, 10. октобра 2024. године у Сарајеву, потписао је Уговор о гранту за подршку успостављању и развоју нових структура и институционалног оквира за бољу сарадњу и размјену информација са шефицом Канцеларије Савјета Европе у Сарајеву Бојаном Урумовом. Основни циљ је изградња и јачање капацитета оба савеза ради брже и ефикасније сарадње локалних органа власти, а посебно размјену информација о изазовима и позитивним приступима и праксама.

Кораци који ће бити финансирани овим грантовима укључују оснивање форума предсједника локалних скупштина, те структуриране састанке челних људи и заједничких тијела оба савеза задужених за финансирање, поступке јавних набавки и социјалну заштиту. Надаље, осмишљавање јавне дигиталне платформе ће створити простор за квалитетну размену информација на локалном нивоу, промицање најбољих пракси, као и координирано деловање у ванредним ситуацијама.

„Ове иницијативе ће помоћи локалним органима власти у оба ентитета да раде ефикасније заједно како би превазилазили изазове, кроз размјену искустава и промовисање позитивних пракси. Са тренутном координацијом, локалне власти ће имати већу шансу за успјех када је у питању заступање њихових потреба и интереса у комуникацији са вишим нивоима власти.

Обим недавних поплава и клизишта који су погодили неколико локалних заједница представља трагичан подсјетник о неопходности блиске координације, боље припреме, и брзог дјеловања у ванредним ситуацијама како би се спријечиле људске жртве и уништење имовине,  рекла је Урумова.

Вршилац дужности генералног секретара Савеза општина и градова Републике Српске Бранислав Самарџић изјавио је како данашње потписивање уговора представља наставак дугогодишње успјешне сарадње између Савеза и Вијећа Европе која датира још од 2005. године. „Потписивање Меморандума о сарадњи које је остварено у 2022. години поставило је основу за потписивање првог уговора о гранту, који доприноси пре свега развоју демократских процеса и активнијем укључивању оба савеза у даље реформу. Надамо се да се успјешно реализује пројекат на задовољство савеза и јединица локалне самоуправе у Босни и Херцеговини“, додао је Самарџић.

„Данашње потписивање уговора са Уредом Вијећа Европе у Сарајеву је наставак доказаних активности на јачању капацитета јединица локалне самоуправе у БиХ и капацитета Савеза у процесу лобирања и заступања интереса чланица. Радујемо се наставку и унапријеђењу дугогодишње сарадње са Вијећем Европе и Савезном општином и градовима Републике Српске, те доприносимо унапријеђењу живота свих грађана и грађана Босне и Херцеговине“ истакла је директорица Савеза опћина и градова ФБиХ Весна Трављанин.

Данас потписани уговори о грантовима представљају наставак активности које проводе савези општина и градова у сарадњи са Конгресом локалних и регионалних власти Савјета Европе, у оквиру Меморандума о разумијевању потписаног у септембру 2022. године. Намјера је јачање демократских процеса, промовисање људских права, те побољшање локалне управе у Босни и Херцеговини.