У Бијељини је данас, у просторијама Савеза општина и градова Републике Српске, уприличено потписивање писма сагласности о провођењу активности одабраних мјесних заједница - Хан Пијесак, Србац, Травник и Калесија.
Свечаност је заједнички организована од стране Савеза општина и градова Републике Српске и Савеза општина и градова Федерације БиХ и пројекта УНДП.
Пројекат „Јачање улоге локалних заједница у БиХ-фаза 2“ има за циљ унапређење квалитета живота и веће ангажовање грађана у процесима доношења одлука, те повећање родне равноправности кроз системске промјене и циљане интервенције на локалном нивоу.
 
Сања Крунић, пројект менаџер у Савеза општина и градова Републике Српске, истакла је да је пројекат Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини пројекат који представља заједничку иницијативу влада Швајцарске и Шведске, те се реализује кроз Програм Уједињених нација за развој са Савезима општина и градова Републике Српске и Федерације БиХ.
Савез општина и градова Републике Српске и Савез општина и градова Федерације БиХ су партнери на пројекту, а у оквиру друге фазе пројекта расписали су позив за подношење приједлога пројеката за локалну самоуправу. Добили смо приједлоге пројеката од 22 јединице локалне самоуправе, а на основу евалуације у складу са дефинисаним критеријумима одабране су четири јединице локалне самоуправе и то општине Хан Пјесак, Србац, Травник и Калесија“, рекла је Крунић. 
 
Селма Фишек, правна савјетница у стручној служби Савеза општина и градова Федерације Босне и Херцеговине, изразила је наду да ће реализацијом пројеката грађани мјесних заједница, који су добили средства, побољшати услове живота у својим локалне заједнице.
 
Насир Налић, пројект менаџер пројекта јачања улоге и локалних заједница у Босни и Херцеговини истакао је:
„Ово је резултат дугорочних активности нашег пројекта који се спроводи од 2017. године, а спроводи га УНДП уз несебичну подршку влада Швајцарске и Шведске. Пројектно радимо директно у 41. јединици локалне самоуправе у Босни и Херцеговини, а овдје смо уз подршку савеза и у сарадњи са њима присутни у додатној 22. јединици локалне самоуправе. Данас су у току потписивања четири пројекта који су номиновани на форумима грађана, који су прошли све неопходне процедуре и које су јединице локалне самоуправе препознале као важне за реализацију. Укупна вриједност пројеката које данас потписујемо је преко 200.000 марака, а допринос влада Швајцарске и Шведске кроз УНДП је 100.000 марака”, појаснио је Налић.