Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске и Развојни програм Уједињених нација (УНДП) организовали су данас у Бањалуци,  конференцију која је била посвећена будућности локалне самоуправе. Конференција је окупила градоначелнике и начелнике општина, представнике међународних организација, академске заједнице, цивилног друштва и остале госте.
 
У уводном обраћању, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић је, између осталог, истакла да је локална самоуправа ниво власти најближи грађанима и један од темељних стубова развоја. „Грађани највећи дио својих права остварују у локалним заједницама и локалне власти имају важну улогу у осигуравању  квалитетног живота грађана на свом територију“ рекла је министарка Јујић, додајући да је Влада Републике Српске опредијељена да заједно са локалним заједницама креира окружење које ће омогућити уравнотежавање и убразавање развоја. 
 
Министарка је, такође подсјетила да је Влада Републике Српске прошле године усвојила Стратегију развоја локалне самоуправе за период 2023-2029. година, чији је фокус јачање позиције локалне самоуправе у складу са принципима Европске повеље о локалној самоуправи, унапређење финансирања те организацију и капацитет локалних управа како би се унаприједио квалитет живота грађана и амбијент за пословање.
 
Ову конференцију, министарка Јујић је оцјенила као допринос конструктивном дијалогу између свих релевантних актера који дјелују у овој области како би се заједно сагледали изазови са којима се суочавају локалне самоуправе те артикулисали заједнички правци дјеловања.
 
„Данашњи дијалог може послужити и за размјену добрих пракси и искустава с циљем подстицања иновативног приступа у раду јединица локалне самоуправе“, истакла је, овом приликом министарка Јујић.

Конференцији су присуствовали представници Савеза општина и градова Републике Српске.

Извор: сајт Владе Републике Српске