Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске, уз техничку асистенцију пројекта „ЕУ за Цивилно Друштво (ЕУ4ЦД)“, који финансира Делегација Европске Уније, организовало је данас први састанак Радне групе за израду Стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2022-2028. година. 
 
Чланови Радне групе, која ће се састати и сутра ( сриједа,7.9.2022.године), раде на дефинисању главних елемента стратешке платформе за Стратегију развоја локалне самоуправе у Републици Српској 2022-2028. у складу са новоуспостављеним системом и процесом стратешког планирања у Републици Српској.
 
Стратегијa развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2022-2028. година садржаваће кључна рјешења и мјере за процес децентрализације и реформе локалне самоуправе на принципима Европске повеље о локалној самоуправи.
            
Унапређење управљања имовином у јединицама локалне самоуправе, јачање грађанског учешћа у процесу доношења одлука на локалном нивоу, дигитализација, управљање квалитетом, јачање капацитета и стручно усавршавање запослених у јединицама локалне самоуправе, унапређење услуга које се пружају грађанима и креирање повољног пословног окружења, само су неке од тема које ће наћи мјесто у новом стратешком документу.              
 
Такође, један од приоритета новог стратешког документа биће унапријеђење система подршке неразвијеним јединицама локалне самоуправе кроз развијање механизама додатне материјалне и нематеријалне подршке овим јединицама локалне самоуправе како би се подстакао њихов развој и обезбиједио уравнотежен развој јединица локалне самоуправе у Републици Српској.
 
Састанку су присуствовали представници ресорних министарстава, републичких управа, републичких управних организација, јединица локалне самоуправе, Савеза општина и градова Републике Српске, академске заједнице, социоекономских партнера и организација цивилног друштва.
 
Састанак Радне групе за израду Стратегије локалне самоуправе у Републици Српској за период 2022-2028. година  одржава се у хотелу „Сан“ у Лакташима.

Извор информација: сајт Министарства управе и локалне самоуправе