Настављајући досадашњу добру сарадњу између Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске (МУЛС) и МДУЛС, у дводневној студијској посети Београду боравила је делегација из Републике Српске (представници Министарства управе и локалне самоуправе и Савеза општина и градова Републике Српске), са циљем размјене искуства и добре праксе у области стручног усавршавања запослених у јавној управи.
Ова посјета резултат је реализације Акционог плана за спровођење Меморандума МУЛС-а и МДУЛС-а за период 2021/2022. година и предвиђа упознавање представника МУЛС, Агенције за државну управу и Савеза општина и градова Републике Српске (СОГРС) са системом стручног усавршавања запослених у јавној управи у нашој земљи, посебно матичара, као и са програмима стручног усавршавања које запосленима у јавној управи нуди наша Национална академија за јавну управу (НАЈУ).
Представници институција из Републике Српске имали су прилику да се упознају са радом Сектора за стручно усавршавање МДУЛС, који им је представила помоћница министра Јасмина Бемансур, након чега ће имати прилику да се боље упознају са конкретним програмима и обукама НАЈУ.
До сада је,, према Акционом плану, организовано више онлајн радионица са циљем представљања нормативног и институционалног оквира новог система стручног усавршавања у јавној управи Републике Србије, представљања поступка идентификације, планирања, припреме, спровођења и праћења спровођења пројеката који се финансирају из средстава ЕУ и међународне развојне помоћи, као и професионализације и деполитизације управе.
У наредном периоду планирана је и студијска посета колега из Републике Српске Управном инспекторату, у оквиру које ће се разговарати о унапређењу области стручних испита у делокругу МДУЛС, са акцентом на испит за инспектора и испит за комуналног милиционара.

Такође, у оквиру посјете Београду, уприличена је и посјета Националној академији за јавну управу. Руководилачки тим НАЈУ на челу са в.д. директора Дејаном Милетићем угостио је представнике Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Агенције за државну управу Републике Српске и Савеза градова и општина Републике Српске.
У изузетно срдачној атмосфери, тим НАЈУ разговарао је са колегама из РС о утврђивању потреба за стручним усавршавањем, припреми програма обука и њиховом финансирању, при чему су гости изразили посебно интересовање за процес акредитације програма обука, као и за примјену савремених технологија, метода и техника у њиховом спровођењу.
Том приликом, в.д. директора Дејан Милетић истакао је посебну приврженост братским институцијама из којих су гости дошли, и изразио жељу за продубљивањем сарадње.