У Бањалуци је 10.јуна одржана 85. сједница Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске.
На дневном реду сједнице биле су следеће теме:
„Информација о мишљењима јединица локалне самоуправе на Радну верзију Посебног колективног уговора за запослене у локалној самоуправи Републике Српске " чији обрађивач је Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске. Сједници је присуствовала министрица управе и локалне самоуправе. Такође једна од тачака дневног реда била је „Анализа кретања буџетских прихода јединица локалне самоуправе“ чији обрађивач је Министарство финансија РС. Помоћница министра била је присутна на сједници.
Надаље су представници Фискалног Савјета РС презентовали „Анализу јавних финансија јединица локалне самоуправе Републике Српске“. Предсједник Фискалног савјета РС са својим сарадницима присуствовао је сједници Предсједништва.
Предсједник Савеза општина и градова РС и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је за медије да је дошло вријеме да се отвори "Пандорина кутија под називом финансирање општина и градова".
- Дошло је вријеме да се распакује систем финансирања. Ми у локалним заједницама сматрамо да, на примјер, однос прихода од пореза на доходак треба да буде 30 одсто за општине и градове и 70 одсто за буџет РС, а сада је тај однос 25 одсто: 75 одсто - навео је Ћосић.
Он је прије почетка сједнице Предсједништва Савеза општина и градова РС рекао да око 10 општина у РС има проблема са измиривањем обавеза, наводећи као доминантан разлог финансијско управљање.
- Проблеми су у Сокоцу, Броду и неколико мањих локалних заједница које не могу ускладити приходе са расходима - навео је Ћосић.
Он је рекао да локалне заједнице предлажу и да се новац од расподјеле прихода од пореза на додату вредност другачије расподјели општинама и градовима.
- Новац се распоређује на основу више критеријума, степен развијености општине као најмањи, а највећи критеријум је површина и број становника, те број дјеце уписане у средње школе. Ти коефицијенти су утврђени 2013. године и сматрамо да је вријеме да се креирају нови критеријуми. Сматрамо да критеријуми треба да буду и накнаде из природних ресурса, попут воде, шума и руда – навео је Ћосић.
Он је рекао да је дефинитивно вријеме да се распакује систем расподјеле новца и финансирања локалних заједница, додајући да можда ова година није идеална због локалних избора, али следеће јесте.
Начелник општине Билећа Веселин Вујовић подсјетио је да његова локална заједница има много финансијских проблема. Он тврди да је главни разлог нагомилани дуг претходне власти "која је накупила број радника".
- Отпустили смо 100 радника и дали им отпремнине уз помоћ Владе РС - навео је Вујовић.
Дуг ове општине је, како је рекао, био око 20 милиона КМ, а сада је око 17 милиона КМ.