Савјет европских општина и регија -  CEMR организовао је 25.02.2021.године  он лајн политичку дебату о новом Пакту Европске уније за миграције и азил, с циљем размјене искустава локалних и регионалних власти у рјешавању ових питања.
 У име Савеза општина и градова Републике Српске, на састанку је учествовао Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, који  је имао прилику да се обрати замјенику предсједника Европске комисије, г. Shinasu и парламентарцима.
 
Љубиша Ћосић, градоначелник града
Источно Сарајево
 
У свом обраћању, Ћосић је нагласио је да мигранти на територију БиХ улазе са источне границе, углавном без докумената и често мимо граничних прелаза, да рјешење проблема миграција не може доћи из БиХ, него само стратешким приступом Европске комисије и разумјевањем проблема који се дешавају на спољним границама ЕУ, те да Министарство унутрашњих послова Републике Српске активно прати ситуацију са мигрантском кризом и предузима мјере како би адекватно одговорило на повећан прилив миграната, а све у циљу одржавања повољног стања безбједности.
Учесници политичке дебате су упознати са ставом Владе Републике Српске је да Република Српска нема капацитете за организовање прихватних центара за мигранте на својој територији.
 "Мигрантска криза, са свим својим изазовима и пријетњама, је догађај без преседана са савременој историји човјечанства. Свједоци смо највеће сеобе народа у нашој историји. Мигрантска криза је превелики логистички, финансијски и безбједносни изазов за БиХ… Сматрамо да БиХ не треба бити „резерват за мигранте“, изјавио је Ћосић.​
 
(САВЈЕТ ЕВРОПСКИХ ОПШТИНА И РЕГИЈА-CEMR је највећа организација локалних и регионалних власти у Европи. Његови чланови су 60 националних удружења градова, општина и регија из 41 државе, које су чланица Савјета Европе, и представљају 130.000 локалних и регионалних власти. Савјет је основан 1951.г. у Женеви).