Финална конференција Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД2), одржана је 17-18.септембра 2024 у Подгорици, Црна Гора, окупила је преко 70 учесника, међу којима су били представници министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске као и представници Савеза општина и градова Републике Српске.
Основни циљ конференције је дискусија о напретку оствареном кроз РеЛОаД2 програм, те размјена пракси, искуства и научених лекција међу ИПА корисницима Западног Балкана које учествују у програму. Презентовани су резултати и исходи пројекта На Конференција су учествовали стручњаци из Албаније, Босне и Херцеговине, Косова“, бивше југославенске републике Македоније, Црне Горе и Србије како би омогућили детаљну и циљану дискусију о питањима, изазовима, иновацијама и праксама везаним за побољшање сарадње између локалних власти и цивилног друштва , са фокусом на транспарентну расподелу средстава организација цивилног друштва.
Имајући у виду да Савез општина и градова Републике Српске активно учествује у пројекту РеЛОаД2, као и претходном пројекту РеЛОаД1 и ранијим пројектима „Јачање локалне демократије“ (ЛОД), ово је била прилика да се пренесу примјери добре праксе и искуства из општина и градова из Републике Српске, као и о учешћу у пројекту и примјени ЛОД методологије.
Такође, у оквиру конфренције одржан је и Трећи форум Партнерског одбора у коме учествују представници свих 6 земаља укључених у пројекат. Презентовани су резултати напретка пројекта, резултати Стратешке евалуације РеЛОаД2 пројекта, научене лекције као и перспективе за будућност-нови програмски циклус.
Савез општина и градова Републике Српске учествује у трогодишњем пројекту „Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД2)“, који спроводи Развојни програм Уједињених нација у БиХ, а финансира се од стране Европске уније и има за циљ јачање партнерства између локалних власти и организација цивилног друштва на Западном Балкану, са фокусом на унапређење механизма транспарентног финансирања организација цивилног друштва на подручју регије.