Савез општина и градова Републике Српске ове године у мају расписао је конкурс "Живот је у локалној заједници" за најбољи медијски прилог о пракси у локалној самоуправи, који је био отворен до 8. октобра.
Током протеклих мјесеци на адресу Савеза општина и градова Републике Српске пристигла су 23 прилога. Теме конкурса биле су заштита живота животне средине, родна равноправност, унапређење положаја рањивих група на локалном нивоу, привлачење инвестиција на локалном нивоу и укључивање грађана у процес доношења одлука на локалном нивоу.
Процјену најбољих медијских прилога дао је независни жири, који чине искусни уредници и новинари водећих редакција. Планиране су три награде, међутим, два прилога су имала исти број бодова, а додјељене су четири награде.
Младим колегама који су заслужили награде својим причама честитао је Љубо Љубојевић, новинар и члан жирија. Такмичење је окупило све новинаре бројних редакција из Српске, као што су Градишка, Бањалука, Источно Сарајево, Вишеград, Бијељина, Дервента итд.
„Велики број прилога је стигао из телевизијских студија, штампаних медија, радио репортажа и све су то биле широк спектар тема које нам на неки начин условно могу отворити очи, да видимо колико мало знамо о животу широм РС у неким мање неразвијене општине, локалне заједнице које имају бројне проблеме, сазнали смо доста о неким социјалним проблемима и питањима која нису решена, али има и изузетно атрактивних прилога који говоре о побољшању туристичке понуде појединих општина, о животу обичних људи, тако да је ово заиста пројекат који треба подржати и истрајати у наредним годинама и укључити што више редакција и младих новинара. „Најважније је да су сви прилози који су пристигли на конкурс стручно урађени и види се да су млади новинари савладали овај занат, да су много научили и да још има простора за учење“, рекао је Љубојевић.
Прву награду освојила је Драгана Рашевић-Тешевић, новинарка РТВ БН. Како каже, велико је задовољство када се препозна рад новинара и његов труд, а још веће када се тај рад награди.
„Моја тема су биле Лопаре. Инспирација су били обични млади људи и инвестиције које долазе из иностранства у Лопаре. Често се каже да су Лопаре место где највише финансија долази из иностранства. Управо сам се тиме бавио да видим да ли су ти инвеститори задовољни и дошли смо до закључка да људи који улажу у свој родни град, не улажу само да би зарадили, већ зато што желе да им локална заједница оживи. Лопаре су биле на ивици егзистенције и донацијама из иностранства успеле су да изађу из кризе и постану препознатљиво место“, каже добитник прве награде на конкурсу „Живот је у локалној заједници“.
 
Владана Поповић Ђорђић, стручни сарадник за односе с јавношћу Савеза општина и градова РС, истакла је да јој је част и задовољство што је конкурс приведен крају, а циљ је, како каже, био унапређење односа са представницима медија и наградама.
„Представници медија се увијек радо одазову када организујемо догађаје. Био је ред да испоштујемо наше колеге и пружимо им прилику да се пријаве за неку од награда. Акценат је на извештавању о темама из локалних заједница, а тема је било доста. Све су оне веома важне, јер сам назив конкурса „Живот је у локалној заједници“ објашњава да се у локалним заједницама заиста живи. Ово је прва година да организујемо конкурс, отворили смо га у мају и затворили у октобру, за то вријеме добили смо 23 прилога различитих формата и морам да истакнем да су то изузетно квалитетни прилози. Обрадили су веома важне теме. Од 23 прилога планирали смо прво, друго и треће место, међутим, када смо видјели да четири прилога имају исти број бодова, уврстили смо и четврту награду. Највећа вриједност овог такмичења је што смо окупили колеге из цијеле РС“, рекла је Владана Поповић-Ђорђић.
Добитница је и новинарка Дервентског листа Ангелина Дујаковић. Њена прича везана је за породицу Козарев, а ријеч је о хуманој причи која није страна Дервентском листу.
„Добила сам награду на тему породице Козаров, која је једна хумана прича и на неки начин је типична прича за Дервенту, јер Дервенћани увијек воде рачуна о потребама других, о потребама својих ближњих грађани, а једноставно, некако је у нашем ДНК да се ујединимо у овако хуманим циљевима. Често пишемо о хуманим и актуелним темама и трудимо се да будемо у корак са суграђанима. Ова награда је мени на понос, а надам се и мојим уредницима, којима се овом приликом захваљујем, као и комисији Савеза општина и градова што су препознали мој рад као вриједан“, каже Дујаковић.
Мира Андрић, дугогодишња новинарка РТВ Вишеград, добитница награде, каже да је изненађена што је међу четири најбоља, с обзиром да је конкуренција била јака.
„Направила сам радио репортерску причу о селу. Иначе, то је моја ауторска емисија Живот на селу. Моја прича је о селу Велетову, које је спој историје, традиције, обичаја, природних лепота, али у једном смислу напуштено село. Што се тог села тиче, круна свега је то што су Андрићи формирали Сабор и што је Сабор донео резултат изградње православне цркве. Осим тога, ту је и историјска кула из турског периода коју је описао Иво Андрић у својој приповеци Велетовци“, каже Андрићка, која је свој рад први пут пријавила на конкурс за 27 година службе.
Вечерас је организован и новогодишњи пријем за медије.
ПРИЛОГ 1.НАГРАДА, ауторке Драгане Тешевић

ПРИЛОГ 2. НАГРАДА, ауторке Мире Андрић

ПРИЛОГ 3. НАГРАДА, аутора Милоша Васиљевића

ПРИЛОЗИ 4. НАГРАДА, ауторке Сање Станковић


ПРИЛОГ 4.НАГРАДА, уредника Наташе Богдановић Трифковић

ПРИЛОГ 4. НАГРАДА, ауторке Ангелине Дујаковић