Савез општина и градова Републике Српске организовао је обуку одборника у граду Источно Сарајево 27.октобра 2023.године на тему „Јачање грађанског учешћа у процесу доношења одлука на локалном нивоу“. На почетку обуке присутне је поздравио Бранко Короман, предсједник скупштине града, истакавши значај оваквих обука за одборнике као и самог пројекта за град Источно Сарејво и развој организација цивилног друштва са подручја града.
 
Циљеви данашње обуке су упознавање одборника  са важностима и облицима учешћа грађана и организација цивилног друштва у процесу доношења одлука, те допринос транспарентности и већем утицају грађана и организација цивилног друштва на процесе доношења одлука у јединицама локалне самоуправе. Презентоване су активности и резултати јавног позива у граду Источно Сарејево у оквиру пројекта Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану РеЛОаД 2.
 
На крају обуке одборници  препознају предности грађанског учешћа у доношењу одлука на локалном нивоу, идентификовали су облике грађанског учешћа и укључивања организација цивилног друштва у свим фазама доношења одлука на локалном нивоу, те су мотивисани да у свом граду раде на увођењу нових механизама учешћа грађана у процесу доношења одлука.
 
Данашњој обуци присуствовало је 17 одборника и службеника из скупштине града Источно Сарејево. Извођач обуке био је господин Драган Вујић, акредитовани тренер Савеза. Прије почетка данашње обуке присутнима су уручени сертификати са претходне обуке одборника на тему улога организација цивилног друштва у транспарентној расподјели средстава из градског буџета.
 
Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану – РеЛОаД 2, финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП).