У Лакташима 30.07.2024. године, одржана је 6. сједница Одбора за финансије и јавну имовину Савеза општина и градова Републике Српске, на којој су разматрана  актуелна питања из области јавних финансија.
 
Разматрана је иницијатива града Градишка везано за измјену Закона о порезу на непокретности као и иницијатива везано за допуну Закона о комуналним дјелатностима. Такође у оквиру дневног реда разматран је статус јединица локалне самоуправе као фискалног обвезника у смислу Закона о фискализацији. На крају је извршена презентација Анализе „Наплата и расподјела средстава за финансирање посебних мјера заштите од пожара“.
 
Што се тиче иницијативе Градишке донесен је Закључак да Стручна служба Савеза организује састанак на тему обухвата обвезника, те организације обрачуна и наплате  пореза на непокретности, на коме би присуствовали директори 5 подручних јединица Пореске управе Републике Српске и то Бања Лука, Градишка, Лакташи, Прњавор и Приједор, представници Министарства финансија Републике Српске,  као и градоначелници из наведених  градова, као и састанак на тему Статус јединица локалне самоуправе као фискалног обвезника у смислу прописа о фискализацији.
Разматрана је иницијатива Градишке која се односи на допуну Закона о комуналним таксама. Наиме, иницијатива се односи на несавјесно понашање грађана приликом одржавања властитих пољопривредних или грађевинских парцела. Најчешће су у питању приватне парцеле  у ширем градском подручју, чији власници, који обично нису доступни, не одржавају зелене површине у својим двориштима или су исте од стране власника годинама напуштене и запуштене. Пољопривредне и грађевинске парцеле је потребно одржавати, како са становишта заштите тла, тако и са становишта заштите животне средине и здравља људи у локалној заједници. С тим у вези донесен је Закључак да се прикупе искуства из региона како би се на неком од следећих састанака размотрило најбоље рјешење. Стручна служба Савеза путем сервиса „Брзи одговор - НАЛАС“ прикупиће искуства из региона везано за законску регулативу,  која се односи на несавјесно понашање грађана приликом одржавања властитих пољопривредних или грађевинских парцела.
Што се тиче анализе „Наплата и расподјела средстава за финансирање посебних мјера заштите од пожара“, договорено је да се у наредном периоду организује тематска сједница одбора на коју би били позвани и представници Цивилне заштите Републике Српске и представници Министарства унутрашнјих послова као предлагача закона.