Вебинар о мобилним и теренским услугама који је данас организован је окупио преко 160 представника локалних управа, стручњака и практичара који су истраживали користи које те услуге доносе заједници, принцип њиховог планирања и провебе, укључене дионике, као и изазови повезани са њиховим успехом и одрживошћу. Домаћин вебинара били су Савез општина и градова Републике Српске и Савез опћина и градова Федерације Босне и Херцеговине. Мобилне и теренске службе имају огроман значај пружајући подршку угроженом становништву и тешко доступним групама у заједници и осигурању да нико не остане иза њих. Међутим, углавном они пружају сектор цивилног друштва, без системског приступа, укључујући све релевантне заинтересоване стране и сигурно финансирање како би осигурали одрживост. Признајући и подржавајући пионирске кораке ка институционализацији мобилних и теренских услуга у региону, морамо учинити више - ово су неки од закључака панелиста и учесника вебинара, који је модерирала Гђа Никица Кусиникова. Експерт за социјалне услуге, госпођа Александра Георгиевска представила је концепт мобилних и теренских услуга, опсег, користи и кораке у пружању ових услуга, од фазе припреме, до праћења и процене резултата. Госпођа Георгиевска је објаснила да мобилни и теренски тимови служе широком спектру грађана као што су сиромашне породице, посебно деца и млади, људи са менталним проблемима, особе са инвалидитетом, деца са улице, деца у кризи, хранитељске породице, старије особе итд.
„Узимајући у обзир важност мобилних и теренских услуга и подршку коју пружа онима који су остали, попуњавајући празнике у државним службама, локални ниво мора више да се ангажује“, закључила је госпођа Георгиевска. За општину, мобилни и теренски тимови подржавају изградњу повјерења, доводе рањиве групе „на брод“ и пружају дугорочно рјешење за социјално укључивање, ублажавање сиромаштва и смањење неједнакости.
Господин Драган Јоковић из Удружења грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“ из Бијелина, Босна и Херцеговина, представио је своја искуства са мобилним интервентним тимовима, позитивно утичући на живот ромске дјеце и њихових породица. Госпођа Даниела Гјоргиевска из Удружења за одбрану дјечијих права, која дјелује у заједници Схуто Оризари у Скопљу, сјеверна Македонија, елаборирала је своје искуство у мобилним и теренским службама за дјецу и породице у ризику током ЦОВИД-19. Учесници су поново имали врло активну улогу током вебинара, дијелећи само своја питања и идеје, већ и своје добре праксе.
Представници општине Стара Пазова у Србији поделили су своја искуства у пружању подршке старијима и особама са инвалидитетом путем мобилних тимова, што је резултирало тим што је општина 2009. године основала службу за помоћ у кући. Општина Смедеревска Паланка поделила је своја искуства у мобилним тимовима за инклузију Рома, као и координатор за ромска питања у градској администрацији. „Нећемо заборавити да је један од задатака мобилних тимова за развој друштвених мрежа. Повезивање свих заинтересованих страна у друштвеној мрежи може да нам пружи сјајан преглед ситуација на терену, као и посебне потребе грађана којима се морају позабавити “, закључио је представник Старе Пазове.

Овај вебинар је активност НАЛАС-а овог пројекта „Јачање локалних капацитета за спровођење Агенде 2030 и не остављајте никога иза себе“, који води удружења локалних власти са западног Балкана у сарадњи са регионалним пројектом „Социјална права“. за рањиве групе ”. Регионални пројект проводи Деутсцхе Геселлсцхафт фур Интернатионале Зусамменарбеит (ГИЗ) у име Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ).