Dana 10. jula 2024. godine u Sarajevu, hotel „Ibis“, održan je sastanak „ Mreža praktičara/koordinatora za rad sa mjesnim zajednicama u jedinicama lokalne samouprave“ . Sastanak su zajednički organizovali Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, a uz podršku Projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini-faza II“, koji finansiraju Vlada Švajcarske i Švedska, a provodi Razvojni program ujedinjenih nacija-UNDP.
Tema sastanka, koji je sedmi organizovani u nizu, je „Saradnja centara za socijalni rad i jedinica lokalne samouprave (mjesnih zajednica)“.
Odziv sastanku je bio veliki, kao i zainteresovanost svih učesnika za temu.
Nakon uvodnih pozdravljanja od strane predstavnika oba Saveza, kao i donatora, sastanak je nastavljen Panel diskusijom na temu „ Saradnja Centara za socijalni rad i jedinica lokalne samouprave (MZ)-ISKUSTVA I IZAZOVI“. Kroz Panel diskusiju učesnike je vodila Mila Stojanović iz Centra za socijalni rad Bijeljina.
Kao uvod u Panel predstavljeni su zakonski okviri i stanje lokalne regulative u Federaciji BiH-prezentator Miroslav Jurešić, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Republike Srpske-prezentator, Mila Stojanović, dipl.soc.radnik, rukovodilac Odeljenja za socijalnu zaštitu u Centru za socijalni rad Bijeljina.
Učesnici Panel diskusije su predstavili svoje JLS putem ppt, nakon čega su bili dostupni za pitanja i diskusiju.
Izlagači:       -Hasan Plančić, općina Tešanj, stručni saradnik za poslove sa MZ,
  • Jelena Savović Todorović, opština Višegrad, samostalni stručni saradnik iz Jedinice za upravljanje razvojom Višegrad,
  • Dženana Tukulj, Grad Gračanica, sekretag Gradske uprave i sekretar Gradskog vijeća,
  • Mila Stojanović, Centar za socijalni rad Bijeljina, Rukovodilac Odeljenja za socijalnu zaštitu, dipl.soc.radnik
Nakon predstavljanja JLS, po gore navedenom redoslijedu, uslijedila su pitanja učesnika i interaktivni razgovor, koji je zahtjevao više od planiranog vremena, zbog čega je Panel trajao duže od planiranog vremena.
Čulo se dosta dobrih primjera iz prakse, kao i prijedlozi za unapređenje saradnje. Panelisti su dobili pohvale od učesnika, a organizatori ideje i jasno iskazanu potrebu za ovom vrstom rada, razmjene ideja i unapređivanje saradnje.
Nakon završenog Panela čuli smo predstavljanje „Centra za zdravo staranje“ od strane Sejdefe Bašić iz Fondacije Mozaik, što je takođe zainteresovale učesnike za razvijanje ove usluge u svojim lokalnim zajednicama.
Zaključke sastanka i prezentacije možete preuzeti na linkovima: