Finalna konferencija Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), održana je 17-18.septembra 2024 u Podgorici, Crna Gora, okupila je preko 70 učesnika, među kojima su bili predstavnici ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske kao i predstavnici Saveza opština i gradova Republike Srpske.
Osnovni cilj konferencije je diskusija o napretku ostvarenom kroz ReLOaD2 program, te razmjena praksi, iskustva i naučenih lekcija među IPA korisnicima Zapadnog Balkana koje učestvuju u programu. Prezentovani su rezultati i ishodi projekta Na Konferencija su učestvovali stručnjaci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova“, bivše jugoslavenske republike Makedonije, Crne Gore i Srbije kako bi omogućili detaljnu i ciljanu diskusiju o pitanjima, izazovima, inovacijama i praksama vezanim za poboljšanje saradnje između lokalnih vlasti i civilnog društva , sa fokusom na transparentnu raspodelu sredstava organizacija civilnog društva.
Imajući u vidu da Savez opština i gradova Republike Srpske aktivno učestvuje u projektu ReLOaD2, kao i prethodnom projektu ReLOaD1 i ranijim projektima „Jačanje lokalne demokratije“ (LOD), ovo je bila prilika da se prenesu primjeri dobre prakse i iskustva iz opština i gradova iz Republike Srpske, kao i o učešću u projektu i primjeni LOD metodologije.
Takođe, u okviru konfrencije održan je i Treći forum Partnerskog odbora u kome učestvuju predstavnici svih 6 zemalja uključenih u projekat. Prezentovani su rezultati napretka projekta, rezultati Strateške evaluacije ReLOaD2 projekta, naučene lekcije kao i perspektive za budućnost-novi programski ciklus.
Savez opština i gradova Republike Srpske učestvuje u trogodišnjem projektu „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2)“, koji sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH, a finansira se od strane Evropske unije i ima za cilj jačanje partnerstva između lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na unapređenje mehanizma transparentnog finansiranja organizacija civilnog društva na području regije.