JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske i Savezom opština i gradova Republike Srpske organizovala je danas okrugli sto na temu “Energetska efikasnost - bitan faktor funkcionisanja javnih ustanova” (14.12.2022.) na kojem su, pored organizatora, učestvovali direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković, direktor zvorničke bolnice Ivan Popović, direktor Doma zdravlja Lopare dr Želimir Nešković, v.d. direktor Doma zdravlja Ugljevik Cvjetana Dragonjić, predstavnica Doma zdravlja Bijeljina Ružica Jelisić, te eksperti iz oblasti energetske efikasnosti, prof. dr Azrudin Husika iz Sarajeva i Tanja Cvjetković, dipl. inženjer mašinstva iz Banjaluke.
“Sistemom toplotnih pumpi na petogodišnjem nivou postižemo uštedu od oko 1 milion i 650 hiljada KM, što je više od 50 odsto uštede, prema sadašnjim cijenama . Takođe, uveli smo led rasvjetu na više od 40.000 kvadratnih metara površine, gdje je ušteda u istom periodu više od 60 odsto i solarne panele za dogrijavanje vode sa mjesečnom uštedom od 5.000 KM”, rekao je u svom obraćanju medijima  direktor JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina prof. dr Zlatko Maksimović.
 “Pored toga što je Savez opština i gradova Republike Srpske zakonski zastupnik interesa opština i gradova, mi smo i platforma za razmjenu dobrih praksi i iskustava između opština i gradova u Srpskoj, pa s tim u vezi smatramo veoma korisnim i dobrim prakse koje je uvela JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem. Ova dragocjena iskustva mi ćemo proširiti na jedinice lokalne samouprave. Grad Bijeljina je lider u regionu u korištenju obnovljivih izvora energije i smatram da je sigurno direktor JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina prof. dr Zlatko Maksimović lider u oblasti energetske efikasnosti u regionu kada su zdravstvene ustanove u pitanju“, istakao je Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske.