U periodu od 24. do 27. septembra 2024. godine, u Tirani je organizovan Trening za trenere u sklopu programa RCDN+ (Regionalna mreža za razvoj kapaciteta), pod pokroviteljstvom Njemačke razvojne agencije (GIZ). Cilj ovog programa je povećanje efektivnosti i efikasnosti vodovodnih preduzeća na Zapadnom Balkanu, čime se doprinosi boljem pružanju usluga vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda za veći broj stanovnika. Program je usklađen sa pravnom regulativom EU o zaštiti životne sredine.
 
Glavni fokus treninga bio je osposobljavanje učesnika za praktičnu primjenu kompletnog trenerskog ciklusa, unapređenje tehnika facilitacije i razvoj nastavnih planova i programa, ključnih za ulogu budućih trenera.
Učesnici su bili iz zemalja Zapadnog Balkana, a među preko 50 prisutnih, bili su i treneri nominovani od strane Saveza opština i gradova Republike Srpske: Jovanka Milošević, Dragan Mišić, Ozren Đurić, Vedran Furtula i Aleksandar Pljevaljčić, te Saša Bjelica, nominovan ispred Udruženja vodovoda Republike Srpske.
 
Pored unapređenja znanja, učesnici su imali priliku da uspostave kontakte sa kolegama iz regiona i razmijene iskustva i primjere dobre prakse iz oblasti upravljanja komunalnim sistemima, kao i javnih nabavki vezanih za ove sisteme.
 
Projekat  omogućava učesnicima obuke - budućim trenerima, da u saradnji sa SOGRS organizuje dalji razvoj trenerskih kapaciteta, čime će lokalne zajednice biti osposobljene za uspješno vođenje kapitalnih infrastrukturnih projekata u oblasti vodosnabdijevanja i tretiranja otpadnih voda.