Generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske, Aco Pantić, prisustvovao je prijemu u Sarajevu koji je organizovaan povodom Dan državnosti Švajcarske. Ambasador Daniel Hun je istakao da 1.8.2022 slave 731. rođendan Švajcarske, te su ovom prilikom pozvali svoje partnere i prijatelje iz Bosne i Hercegovine.
"Postoji dugoročno partnerstvo između Švajcarske i Bosne i Hercegovine, a jedan od njegovih glavnih stubova je naš program saradnje kroz koji podržavamo bosanske vlasti u reformskim procesima na putu evropskih integracija", rekao je Hun. On je dodao da saradnja postoji i u oblasti odbrane, budući da je švajcarski kontingent u sastavu snaga EUFOR-a, a nedavno je funkciju zamjenika visokog predstavnika preuzeo švajcarski diplomata.
„Imamo intenzivnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom u raznim oblastima, što večeras slavimo, a sa vlastima i narodom ovdje ćemo nastaviti da radimo i ubuduće“, rekao je ambasador Hun.
Zamjenik ambasadora Siroco Messerli je naveo da je Švajcarska prije 26 godina počela da podržava Bosnu i Hercegovinu prvenstveno humanitarnom pomoći, dok se danas više fokusira na ekonomski razvoj.
On je naglasio da pomažu i lokalnim zajednicama po pitanju vodosnabdevanja, zdravstvenim ustanovama u unapređenju usluga, kao i nadležnima po pitanju migracija.
Proslavi u Sarajevu prisustvovao je i Filip Bauer, poslanik Gornjeg doma Saveznog parlamenta Švajcarske i zamjenik vrhovnog komandanta švajcarske vojske.