Vršilac dužnosti generalnog sekretara, Saveza opština i gradova Republike Srpske, Branislav Samardžić, 10. oktobra 2024. godine u Sarajevu, potpisao je Ugovor o grantu za podršku uspostavljanju i razvoju novih struktura i institucionalnog okvira za bolju saradnju i razmjenu informacija sa šeficom Kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu Bojanom Urumovom. Osnovni cilj je izgradnja i jačanje kapaciteta oba saveza radi brže i efikasnije saradnje lokalnih organa vlasti, a posebno razmjenu informacija o izazovima i pozitivnim pristupima i praksama.

Koraci koji će biti finansirani ovim grantovima uključuju osnivanje foruma predsjednika lokalnih skupština, te strukturirane sastanke čelnih ljudi i zajedničkih tijela oba saveza zaduženih za finansiranje, postupke javnih nabavki i socijalnu zaštitu. Nadalje, osmišljavanje javne digitalne platforme će stvoriti prostor za kvalitetnu razmenu informacija na lokalnom nivou, promicanje najboljih praksi, kao i koordinirano delovanje u vanrednim situacijama.

„Ove inicijative će pomoći lokalnim organima vlasti u oba entiteta da rade efikasnije zajedno kako bi prevazilazili izazove, kroz razmjenu iskustava i promovisanje pozitivnih praksi. Sa trenutnom koordinacijom, lokalne vlasti će imati veću šansu za uspjeh kada je u pitanju zastupanje njihovih potreba i interesa u komunikaciji sa višim nivoima vlasti.

Obim nedavnih poplava i klizišta koji su pogodili nekoliko lokalnih zajednica predstavlja tragičan podsjetnik o neophodnosti bliske koordinacije, bolje pripreme, i brzog djelovanja u vanrednim situacijama kako bi se spriječile ljudske žrtve i uništenje imovine,  rekla je Urumova.

Vršilac dužnosti generalnog sekretara Saveza opština i gradova Republike Srpske Branislav Samardžić izjavio je kako današnje potpisivanje ugovora predstavlja nastavak dugogodišnje uspješne saradnje između Saveza i Vijeća Evrope koja datira još od 2005. godine. „Potpisivanje Memoranduma o saradnji koje je ostvareno u 2022. godini postavilo je osnovu za potpisivanje prvog ugovora o grantu, koji doprinosi pre svega razvoju demokratskih procesa i aktivnijem uključivanju oba saveza u dalje reformu. Nadamo se da se uspješno realizuje projekat na zadovoljstvo saveza i jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini“, dodao je Samardžić.

„Današnje potpisivanje ugovora sa Uredom Vijeća Evrope u Sarajevu je nastavak dokazanih aktivnosti na jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave u BiH i kapaciteta Saveza u procesu lobiranja i zastupanja interesa članica. Radujemo se nastavku i unaprijeđenju dugogodišnje saradnje sa Vijećem Evrope i Saveznom opštinom i gradovima Republike Srpske, te doprinosimo unaprijeđenju života svih građana i građana Bosne i Hercegovine“ istakla je direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin.

Danas potpisani ugovori o grantovima predstavljaju nastavak aktivnosti koje provode savezi opština i gradova u saradnji sa Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, u okviru Memoranduma o razumijevanju potpisanog u septembru 2022. godine. Namjera je jačanje demokratskih procesa, promovisanje ljudskih prava, te poboljšanje lokalne uprave u Bosni i Hercegovini.