Pitanje usklađenosti zakonskih rješenja i praksi sa evropskom praksom jedno je od suštinski najvažnijih pitanja za bilo koji aspekt društvenih djelatnosti. S tim u vezi, na zahtjev Saveza opština i gradova Republike Srpske, Savjet Evrope je angažovao eksperte koji su ispitali koliko je način finansiranja lokalnih samouprava u Republici Srpskoj u skladu sa regulativom na evropskom nivou.

O rezultatima se govorilo tokom panel diskusije koja je održana  u Banjoj Luci 29. maja 2024.godine.
Rezultat inicijative jeste dokument Analiza „Usklađenosti finansiranja lokalne samouprave u Republici Srpskoj sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi”. Cilj analize nije samo utvrditi stepen usklađenosti, nego i:
- Sagledati implementaciju Povelje prema parametrima finansijske održivosti
- Sagledati elemente finansijske autonomije, efikasnosti i ekonomičnosti
- Da li je obezbijeđena stabilnost finansiranja?
- Princip raspodele prihoda
- Definisati kriterijume razvoja i finansiranja projekata
- Pitanje zaduživanja
 
Drugim riječima, naglasak je na praktičnoj primjeni rješenja Povelje u okviru pravnog okvira Republike Srpske.
Analiza predlaže i skup rješenja za sprovođenje preporuka  koji se odnose na lokalne finansije, kao i trasiranje puta za unaprijeđenje usklađenosti pravnog okvira Republike Srpske sa praksom iz Povelje.
Tokom panela prezentovane su i dvije analize koje su kandidovale jedinice lokalne samouprave u proteklom periodu, takođe u diskusija relevantnih aktera o ovim pitanjima od značaja za Republiku Srpsku i lokalni nivo upravljanja.

U okviru diskusije na temu Aktuelna pitanja finansiranja jedinica lokalne samouprave sa akcentom na izvorne prihode, učešće su uzeli sledeći predstavnici institucija: Đorđe Papak, pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave RS, Jelena Popović, pomoćnik ministra finansija RS resor za makroekonomsku analizu i politiku, Jovo Radukić, glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, Profesor Nevenko Vranješ, profesor pri Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, Božana Šljivar, predsjednik Odbora za finansije i javnu imovinu SOGRS i dr Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta RS.

Analizu i Zaključke sa panela „Usklađenosti finansiranja lokalne samouprave u Republici Srpskoj sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi“ možete preuzeti ispod:

Poseban doprinos ovom događaju dali su svojim prisustvom studenti Fakulteta političkih nauka iz Banja Luke.

Ovaj događaj je organizovan u okviru projekta "Modernizacija demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini" koga sprovodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u okviru Akcionog plana Savjeta Evrope za Bosnu i Hercegovinu 2022-2025. Projekat ima za cilj poboljšati kvalitet lokalne demokratije i stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u Bosni i Hercegovini. Takođe, promoviše nove demokratske pristupe, otvorenu vlast, javnu etiku, transparentno i inkluzivno kreiranje lokalne politike u zemlji