Savez opština i gradova Republike Srpske organizovao je obuku odbornika u opštini Gacko 27.februara 2024.godine na temu „Jačanje građanskog učešća i organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou“.
 
Ciljevi obuke su upoznavanje odbornika  sa važnostima i oblicima učešća građana i organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka, te doprinos transparentnosti i većem uticaju građana i organizacija civilnog društva na procese donošenja odluka u jedinicama lokalne samouprave.
 
Na kraju obuke odbornici  prepoznaju prednosti građanskog učešća u donošenju odluka na lokalnom nivou, identifikovali su oblike građanskog učešća i uključivanja organizacija civilnog društva u svim fazama donošenja odluka na lokalnom nivou, te su motivisani da u svojoj opštini rade na uvođenju novih mehanizama učešća građana u procesu donošenja odluka.
 
 
Današnjoj obuci prisustvovalo je 9 odbornika i službenika iz opštine Gacko. Izvođač obuke bio je gospodin Dragan Vujić, akreditovani trener Saveza. Prije početka današnje obuke prisutnima je Goran Rakić koordinator za projekat ReLOaD Saveza, uručio sertifikate sa prethodne obuke odbornika na temu Uloga organizacija civilnog društva u transparentnoj raspodjeli sredstava iz gradskog budžeta.
 
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD 2, finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).