Savez opština i gradova Republike Srpske organizovao je obuku odbornika u opštini Rudo 21.februara 2024.godine na temu „Jačanje građanskog učešća i organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou“. Na početku obuke prisutne je pozdravio Dobrisav Milenković, predsjednik skupštine opštine Rudo  istakavši značaj ovakvih obuka za odbornike kao i samog projekta za opštinu Rudo i razvoj organizacija civilnog društva sa područja opštine.
 
Ciljevi današnje obuke su upoznavanje odbornika  sa važnostima i oblicima učešća građana i organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka, te doprinos transparentnosti i većem uticaju građana i organizacija civilnog društva na procese donošenja odluka u jedinicama lokalne samouprave.
 
Na kraju obuke odbornici  prepoznaju prednosti građanskog učešća u donošenju odluka na lokalnom nivou, identifikovali su oblike građanskog učešća i uključivanja organizacija civilnog društva u svim fazama donošenja odluka na lokalnom nivou, te su motivisani da u svojoj opštini rade na uvođenju novih mehanizama učešća građana u procesu donošenja odluka.
 
Prezentovane su aktivnosti i rezultati izbora Najboljih praksi u okviru projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD 1, gdje je opština Rudo jedan od dobitnika priznanja za najbolju praksu u okviru teme: Transparentno finansiranje organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave.
 
Današnjoj obuci prisustvovalo je 11 odbornika i službenika iz opštine Rudo. Izvođač obuke bio je gospodin Dragan Vujić, akreditovani trener Saveza. Prije početka današnje obuke prisutnima je Goran Rakić koordinator za projekat ReLOaD Saveza, uručio sertifikate sa prethodne obuke odbornika na temu Uloga organizacija civilnog društva u transparentnoj raspodjeli sredstava iz gradskog budžeta.
 
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD 2, finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).