Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) organizovali su danas u Banjaluci,  konferenciju koja je bila posvećena budućnosti lokalne samouprave. Konferencija je okupila gradonačelnike i načelnike opština, predstavnike međunarodnih organizacija, akademske zajednice, civilnog društva i ostale goste.
 
U uvodnom obraćanju, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić je, između ostalog, istakla da je lokalna samouprava nivo vlasti najbliži građanima i jedan od temeljnih stubova razvoja. „Građani najveći dio svojih prava ostvaruju u lokalnim zajednicama i lokalne vlasti imaju važnu ulogu u osiguravanju  kvalitetnog života građana na svom teritoriju“ rekla je ministarka Jujić, dodajući da je Vlada Republike Srpske opredijeljena da zajedno sa lokalnim zajednicama kreira okruženje koje će omogućiti uravnotežavanje i ubrazavanje razvoja. 
 
Ministarka je, takođe podsjetila da je Vlada Republike Srpske prošle godine usvojila Strategiju razvoja lokalne samouprave za period 2023-2029. godina, čiji je fokus jačanje pozicije lokalne samouprave u skladu sa principima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, unapređenje finansiranja te organizaciju i kapacitet lokalnih uprava kako bi se unaprijedio kvalitet života građana i ambijent za poslovanje.
 
Ovu konferenciju, ministarka Jujić je ocjenila kao doprinos konstruktivnom dijalogu između svih relevantnih aktera koji djeluju u ovoj oblasti kako bi se zajedno sagledali izazovi sa kojima se suočavaju lokalne samouprave te artikulisali zajednički pravci djelovanja.
 
„Današnji dijalog može poslužiti i za razmjenu dobrih praksi i iskustava s ciljem podsticanja inovativnog pristupa u radu jedinica lokalne samouprave“, istakla je, ovom prilikom ministarka Jujić.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Izvor: sajt Vlade Republike Srpske