Na inicijativu Saveza opština i gradova Republike Srpske, Narodna skupština Republike Srpske, na svojoj 4.sjednici održanoj 20.07.2023.godine, usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo.

Predloženom izmjenom Zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo proširuje se krug lica kojima jedinice lokalne samouprave mogu dodjeljivati stanove na kojima ne postoji stanarsko pravo, odnosno predviđa se mogućnost da se ovi stanovi dodjeljuju i licima koja su nosioci stanarskog prava na stanu u privatnom vlasništvu, a kojima u skladu sa Zakonom o privatizaciji državnih stanova („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 118/11, 67/13, 60/15, 45/18 i 63/20) jedinica lokalne samouprave mora omogućiti otkup drugog odgovarajućeg stana.

Savez opština i gradova Republike Srpske uputio je Inicijativu za predmetnu izmjenu Zakona kako bi se stanovi koji su vraćeni lokalnim zajednicama mogli dodjeljivati i licima koja su nosioci stanarskog prava na stanu u privatnom vlasništvu, kako bi ih pomenuta lica poslije mogla i otkupljivati.
Grad Trebinje pokrenuo je Inicijativu prema Savezu opština i gradova Republike Srpske, jer  potrebu Grada Trebinje, koji, sa jedne strane, ima određen broj stanova na kojima ne postoji stanarsko pravo koji im je vraćen, a koji još uvijek nije useljen, dok, sa druge strane, nema pravni osnov da ove stanove dodjeljuje i nosiocima stanarskog prava na stanu u privatnom vlasništvu, a za koje kategorije lica ima obavezu rješavanja stambenog pitanja.

Pored grada Trebinje, za ovu inicijativu je bilo zainteresovano i nekoliko drugih lokalnih zajednica.