U Banjaluci je 10.juna održana 85. sjednica Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske.
Na dnevnom redu sjednice bile su sledeće teme:
„Informacija o mišljenjima jedinica lokalne samouprave na Radnu verziju Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u lokalnoj samoupravi Republike Srpske " čiji obrađivač je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Sjednici je prisustvovala ministrica uprave i lokalne samouprave. Takođe jedna od tačaka dnevnog reda bila je „Analiza kretanja budžetskih prihoda jedinica lokalne samouprave“ čiji obrađivač je Ministarstvo finansija RS. Pomoćnica ministra bila je prisutna na sjednici.
Nadalje su predstavnici Fiskalnog Savjeta RS prezentovali „Analizu javnih finansija jedinica lokalne samouprave Republike Srpske“. Predsjednik Fiskalnog savjeta RS sa svojim saradnicima prisustvovao je sjednici Predsjedništva.
Predsjednik Saveza opština i gradova RS i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je za medije da je došlo vrijeme da se otvori "Pandorina kutija pod nazivom finansiranje opština i gradova".
- Došlo je vrijeme da se raspakuje sistem finansiranja. Mi u lokalnim zajednicama smatramo da, na primjer, odnos prihoda od poreza na dohodak treba da bude 30 odsto za opštine i gradove i 70 odsto za budžet RS, a sada je taj odnos 25 odsto: 75 odsto - naveo je Ćosić.
On je prije početka sjednice Predsjedništva Saveza opština i gradova RS rekao da oko 10 opština u RS ima problema sa izmirivanjem obaveza, navodeći kao dominantan razlog finansijsko upravljanje.
- Problemi su u Sokocu, Brodu i nekoliko manjih lokalnih zajednica koje ne mogu uskladiti prihode sa rashodima - naveo je Ćosić.
On je rekao da lokalne zajednice predlažu i da se novac od raspodjele prihoda od poreza na dodatu vrednost drugačije raspodjeli opštinama i gradovima.
- Novac se raspoređuje na osnovu više kriterijuma, stepen razvijenosti opštine kao najmanji, a najveći kriterijum je površina i broj stanovnika, te broj djece upisane u srednje škole. Ti koeficijenti su utvrđeni 2013. godine i smatramo da je vrijeme da se kreiraju novi kriterijumi. Smatramo da kriterijumi treba da budu i naknade iz prirodnih resursa, poput vode, šuma i ruda – naveo je Ćosić.
On je rekao da je definitivno vrijeme da se raspakuje sistem raspodjele novca i finansiranja lokalnih zajednica, dodajući da možda ova godina nije idealna zbog lokalnih izbora, ali sledeće jeste.
Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović podsjetio je da njegova lokalna zajednica ima mnogo finansijskih problema. On tvrdi da je glavni razlog nagomilani dug prethodne vlasti "koja je nakupila broj radnika".
- Otpustili smo 100 radnika i dali im otpremnine uz pomoć Vlade RS - naveo je Vujović.
Dug ove opštine je, kako je rekao, bio oko 20 miliona KM, a sada je oko 17 miliona KM.