Završna konferencija projekta Lokalna samouprava i Promjena urbano-ruralne interakcije (LoGoV), održana je u Beču 12-13. septembra, uz podršku BACID projekta. U okviru Konferencije održan je i sastanak NALAS-ove Radne grupe za fiskalnu decentralizaciju.
U okviru konferencije, kojoj je prisustvovalo 40 učesnika iz preko 20 zemalja, održano je 5 sesija kroz koje su svoja iskustva predstavili predstavnici iz Kanade, Južne Afrike, Italije, Španije i drugih zemalja. Teme koje su obuhvaćene konferencijom bile su:
  • Učešće i lokalni razvoj;
  • Uloga i uticaj na politiku udruženja lokalnih vlasti;
  • Upravljanje gradovima i njihovom okolinom;
  • Alternativno finansiranje lokalne samouprave: naknade i privatno-javna partnerstva;
  • Lokalne samouprave i javni/privatni prevoz
Svakako da su prezentovana iskustva dragocjena u daljem planiranju i implementaciji ovih programa i u našoj zemlji i da će nam poslužiti u budućnosti u našem daljem radu. U okviru konferencije organizovana je i posjeta Austrijskom parlamentu.
Sastanak radne grupe NALASa za Fiskalnu decentralizaciju održan je uporedo sa dvije sesije LoGoV konferencije. Tema sastanka je bilo naredno izdanje Indikatora fiskalne decentralizacije, kako možemo dalje poboljšati izveštaj, eventualne dodatne zajedničke aktivnosti, kao i nedavna dešavanja u oblasti fiskalne decentralizacije.