U Laktašima 30.07.2024. godine, održana je 6. sjednica Odbora za finansije i javnu imovinu Saveza opština i gradova Republike Srpske, na kojoj su razmatrana  aktuelna pitanja iz oblasti javnih finansija.
 
Razmatrana je inicijativa grada Gradiška vezano za izmjenu Zakona o porezu na nepokretnosti kao i inicijativa vezano za dopunu Zakona o komunalnim djelatnostima. Takođe u okviru dnevnog reda razmatran je status jedinica lokalne samouprave kao fiskalnog obveznika u smislu Zakona o fiskalizaciji. Na kraju je izvršena prezentacija Analize „Naplata i raspodjela sredstava za finansiranje posebnih mjera zaštite od požara“.
 
Što se tiče inicijative Gradiške donesen je Zaključak da Stručna služba Saveza organizuje sastanak na temu obuhvata obveznika, te organizacije obračuna i naplate  poreza na nepokretnosti, na kome bi prisustvovali direktori 5 područnih jedinica Poreske uprave Republike Srpske i to Banja Luka, Gradiška, Laktaši, Prnjavor i Prijedor, predstavnici Ministarstva finansija Republike Srpske,  kao i gradonačelnici iz navedenih  gradova, kao i sastanak na temu Status jedinica lokalne samouprave kao fiskalnog obveznika u smislu propisa o fiskalizaciji.
Razmatrana je inicijativa Gradiške koja se odnosi na dopunu Zakona o komunalnim taksama. Naime, inicijativa se odnosi na nesavjesno ponašanje građana prilikom održavanja vlastitih poljoprivrednih ili građevinskih parcela. Najčešće su u pitanju privatne parcele  u širem gradskom području, čiji vlasnici, koji obično nisu dostupni, ne održavaju zelene površine u svojim dvorištima ili su iste od strane vlasnika godinama napuštene i zapuštene. Poljoprivredne i građevinske parcele je potrebno održavati, kako sa stanovišta zaštite tla, tako i sa stanovišta zaštite životne sredine i zdravlja ljudi u lokalnoj zajednici. S tim u vezi donesen je Zaključak da se prikupe iskustva iz regiona kako bi se na nekom od sledećih sastanaka razmotrilo najbolje rješenje. Stručna služba Saveza putem servisa „Brzi odgovor - NALAS“ prikupiće iskustva iz regiona vezano za zakonsku regulativu,  koja se odnosi na nesavjesno ponašanje građana prilikom održavanja vlastitih poljoprivrednih ili građevinskih parcela.
Što se tiče analize „Naplata i raspodjela sredstava za finansiranje posebnih mjera zaštite od požara“, dogovoreno je da se u narednom periodu organizuje tematska sjednica odbora na koju bi bili pozvani i predstavnici Civilne zaštite Republike Srpske i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova kao predlagača zakona.