Na Jahorini je 19.03.2024. održana zajednička sjednica Odbora za finansije i imovinu Saveza opština i gradova Republike Srpske i Komisije za ekonomski razvoj i finansije Saveza opština i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.
 
Ovo je prvi zajednički sastanak radnih tijela nadležnih za finansije koje deluju u okviru dva saveza, a ovom prilikom su razmjenjene dobre prakse u radu sa jedinicama lokalne samouprave.
 
Predstavnici Grada Gradiška predstavili su objedinjeni sistem naplate komunalnih usluga, koji je implementiran u ovom Gradu, a kojim je značajno poboljšana efikasnost u naplati komunalnih naknada i naplate komunalnih usluga. Predstavnici Razvojne banke FBiH predstavili su Kreditnu liniju za sufinansiranje i predfinansiranje EU i drugih projekata na lokalnom nivou, koja je kreirana u saradnji sa Federalnim ministarstvom finansija i Savezom općina i gradova FBiH. Takođe, predsjednici dvije komisije iznijeli su pregled glavnih aktivnosti na kojima su komisije bile angažovane u mandatnom periodu.
 
Utvrđeno je da su ovakvi sastanci više nego korisni u smislu razmjene iskustava, te da je sa takvom praksom potrebno nastaviti i u narednom periodu, posebno jer se jedinice lokalne samouprave u oba bh. entiteta suočavaju sa sličnim izazovima.