Savez opština i gradova Republike Srpske u saradnji sa Glavnom službom za reviziju javnog sektora Republike Srpske organizovao je Konferenciju „Ključni problemi u upravljanju lokalnim finansijama iz perspektive finansijske revizije i revizije učinka“, u Hotelu „Drina“, u Bijeljini 7.jun 2023.g.
Cilj Konferencije je da pomogne rukovodstvu jedinica lokalne samouprave u rješavanju konkretnih problema kroz ukazivanje na negativne primjere u praksi, kako se oni ne bi ponavljali i kako bi se unaprijedili rad i rezultati u oblasti usklađenosti poslovanja i finansijskog izvještavanja sa značajnim zakonskim i drugim propisima, za šta takođe ima interes i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.
„Savez opština i gradova RS u saradnji sa Glavnom službom za reviziju  javnog sektora RS danas je organizator Konferencije o ključnim problemima u upravljanju lokalnim finansijama iz perspektive finansijske revizije i revizije učinka. Imajući u vidu da je GSRJS RS u prethodnom periodu konstatovala niz nepravilnosti u upravljanju lokalnim finansijama u opštinama i gradovima u RS, SOGRS je organizova današnju konferencije da se preventivno ukaže na načine rješavanja određenih problema u upravljanju finansijama. Imajući u vidu da su revizije pokazale da se jedan broj nepravilnosti kontinuirano ponavlja, SOGRS je pripremio Vodič vezano za analizu i unapređenje upravljanja lokalnim finansijama i Vodič će biti danas prezentovan.
Konferencija je plod uspješne saradnje koju SOGRS ima sa Glavnom službom za reviziju javnog sektora dugi niz godina“, izjavio je Aco Pantić, generalni sekretar SOGRS
Polazeći od činjenice da Savez opština i gradova Republike Srpske i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske imaju potpisan Memorandum o saradnji kao i činjenicu da se saradnja i uzajamno uvažavanje odvija već dugi niz godina ova Konferencija predstavlja sljed aktivnosti koje su započele prije 15ak godina.
 
SOGRS je danas organizator Konferencije na temu ključnih problema u uravljanju lokalnim finansijama. Saradnja SOGRS i GSRJS RS traje godinama, 2020 smo potpisali Memorandum o saradnji kao potvrdu saradnje. Glavna služba za reviziju godišnje napravi od 20 do 22 finansijske revizije i između 6 i 7 revizija učinka i svi izvještaji su javno objavljeni, u reviziji učinka je obuhvaćeno od 8 do 15 jedinica lokalne samouprave. Postigli smo da u roku tri godine revidiramo sve jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj. Do prije pet godina to nije bio slučaj. Revizije su se odvijale svakih pet do šest godina. O ključnim problemima će govoriti kolega Bojić i kolega Ćurić iz domena finansijske revizije. To i jeste zapravo tema današnje konferencije. Svi naši izvještaji su objavljeni javno i oni se razliku od jedne do druge jedinice lokalne samouprave. Zahvaljujem se gdinu Pantiću na prepoznavanju uloge GSRJS RS i problema sa kojima se JLS suočavaju kod izvršavanja budžeta.
Na pitanje da li je jedna negativni ili izvještaj sa revizijom prijavili policiji i kada, rekao je :
Sve negativne izvještaje proslijeđujemo Tužilaštvu i ono obavlja sve potrebne radnje. Nije dužno da izvještava GSRJS RS. Sve je dostupno na sajtu o kojim izvještajima se radi a koji su dostavljeni Tužilaštvu izjevio je na kraju svog izlaganja Jovo Radukić , glavni revizor.
 
Jedan od predavača na Koneferenciji bio je i dr Bojan  Ćurić, viši revizor GSRJS. „Ja ću danas preventivno ne u postupku reviziju ukazati na nepravilnosti sa kojima se najčešće susrećemo tokom finansijske revizije. Želimo ukazati kako nastaju te nepravilnosti, kako da JLS ojačaju interni kontrolni mehanizam, kako JLS da otklone nepravilnosti prije nego revizor dođe i obavi svoj posao.
Na pitanje koji su to problemi sa kojima se JLS najčešće suočavaju rekao je:
Dijelom se odnose na pogrešno iskazivanje pozicija u finansijskim izvještajima i tu uključujemo popis koji se redovno pojavljuje, kao i nepravilnosti kada je u pitanju usklađenost sa relevantnim zakonima, najčešće kod javnih nabavki, zapošljavanja, obračuna ličnih primanja i slično“.
 
Milovan Bojić, rukovodilac sektora za reviziju učinka prezentovao je aktivnosti vezane za reviziju učinka u 5 oblasti:
  1. Upravljanje lijekovima u domovima zdravlja
  2. Upravljanje nekretninama u JLS
  3. Uspješnost u prevenciji malignih oboljenja
  4. Ostvarivanje prava u socijalnoj zaštiti
  5. Upravljanje vodovodnim sistemima
„Dugogodišnja saradnja SOGRS i GSRJS RS je uspješna na obostrano zadovoljstvo i SOGRS je važan partner Glavnoj službi za reviziju.
Konferencija je prilika da GCRJS RS i predstavnici JLS razmjene ideje, prakse, iskustva, inciijative koje će biti u funkciji boljeg funkcionisanja javnih finansija u JLS.Glavna služba za reviziju kroz revizorske angažmane direktno ili indirektno revidira određene projekte, programe, procese i aktivnosti koji su u nadležnosti JLS. U dosadašnjim revizorskim angažmanima, Glavna služba je provodila revizije iz područja koja su veoma bitna za funkcionisanje JLS ali su veoma bitna i za građane u tim JLS a to su revizije komunalne djelatnosti i usluge, zdravstvene i socijalne zaštite, kulture i druge..Nudimo preporuke za bolju funkcionalnost javnih ustanova ali istovremeno obezbjeđuje bolje i efikasnije usluge JLS.
Revizija učinka je sistemska revizija i revidira nekoliko jedinica lokalne samouprave koje imaju određene uloge i nadležnosti kod revizije učinka. Utvrđene  su određene nepravilnosti kod vršenje administrativnih usluga, komunalnih, zdravstvenih i drugih usluga“.
Cilj Konferencije bio je i prezentacija „Vodiča kroz analizu ključnih problema upravljanja finansijama na lokalnom nivou“, u kome su sumirani i pobrojani svi ključni nalazi iz višegodišnjih finansijskih revizija na lokalnom nivou, koji je savez izradio u okviru svojih redovnih aktivnosti. Jedna od malobrojnih JLS koja je dobila pozitivan revizorski izvještaj bio je i grad Gradiška.
Konferencija je vrlo korisna zbog problema sa kojima se susrećemo, a to su izvještaji Glavne službe za reviziju u smislu davanje preporuka za finansijski izvještaj i neusklađenost. Ispred grada Gradiška obzirom da smo dobili pozitivan revizorski izvještaj, mogu da kažem da je  razlog timski i predan rad na čelu sa graonačelnikom Gradiške. On daje neizmjernu podršku svim zaposlenima i veliki akcenat stavlja na realizaciju preporuka Glavne službe za reviziju. Na njima smo radili i pratili zakonsku regulativu. Riječ je u kontinuiranom radu da se preporuke ne bi ponavljale. Dakle, predanost i timski rad na prvom mjestu rekla je na kraju svog izlaganja Aleksandra Škrbić , rukovodilac jedinice za internu reviziju grada Gradiška
 
Konferencija se održala u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD 2“, koga finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj samog projekta je transparentna dodjela sredstava organizacijama civilnog društva iz opštinskih i gradskih budžeta.
„Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu je projekat koji se provodi u 6 zemalja Zapadnog Balkana i njega finansira EU, a sprovodi Razvojni program UN-UNDP. Fokus našeg rada i zbog čega smo danas ovdje jeste unapređenje sistema dodjele finansijskih sredstava za organizacije civilnog društva iz budžeta opština i gradova. Naša istraživanja pokazuju da su otprilike od 2 do 4% budžeta opština i gradova dodjeljuje za organizacije civilnog društva što su značajna sredstva međutim vrlo često se ta sredstva ne dodjeljuju na transparentan i javan naći. Zbog toga mi želimo da kroz višegodišnju uspješnu saradnju sa SOGRS unaprijedimo ovaj sistem da se sredstva za civilno društvo dodjeljuju na transparentan način i da korisnici u lokalnim zajednicama imaju puno više koristi od sredstava koja se dodjeljuju organizacijima civilnog društva, istakla je Selma Osmanagić – Agović.
Savez opština i gradova Republike Srpske: Konferencija o ključnim problemima u upravljanju lokalnim finansijama :: Semberija INFO ::

SOGRS i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u Bijeljini organizovao „Konferenciju o ključnim problemima u upravljanju lokalnim finansijama iz perspektive finansijske revizije i revizije učinka“ - Dešavanja u Bijeljini (desavanjaubijeljini.com)

Predstavljen vodič za unapređenje upravljanja lokalnim finansijama /VIDEO/ | NTV Arena