U prostorijama opštine Ugljevik, 24.februara 2023.godine, u cilju detaljnijeg informisanja o načinima na koje se sredstva iz opštinskih budžeta mogu transparentno dodjeljivati i promovisanja LOD metodologije, kao skupa alata i procedura razvijenih za tu svrhu, Savez opština i gradova Republike Srpske je organizovao jednodnevnu radionicu na temu „Metodologija za raspodjelu grantova organizacijama civilnog društva (LOD metodologija) i njena primjena".
 
Radionica je namijenjena opštinskim službenicima koji rade na poslovima saradnje sa civilnim društvom i predstavnicima organizacija civilnog društva sa područja opštine Ugljevik da obogate svoja znanja i vještine u vezi sa principima LOD metodologije i njenom primjenom, prepoznavanjem prednosti transparentnog finansiranja OCD iz opštinskog budžeta.
 
U drugom djelu radionice razgovarali smo o očekivanjima od primjene LOD metodologije, mogućim problemima u primjeni LOD metodologije kao i o daljim aktivnostima. Učesnici iz opštinske uprave razmijenili su iskustva sa predstavnicima civilnog društva u vezi sa primjenom LOD metodologije. Posebno su bila interesantna iskustva u realizaciji projekata organizacija „Plan B“ i „Humanitarne organizacije opštine Ugljevik-CK“ koja su na prošlom javnom pozivu dobila sredstva za realizaciju projekata. Radionici je prisustvovao i volonter UN u opštini Ugljevik.