Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz prisustvo predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva, Instituta za populaciju i razvoj – IPD, Saveza opština i gradova Republike Srpske i Saveza općina i gradova Federacije Bih gradonačelnika/načelnika i lokalnih institucija iz 25 lokalnih zajednica, uz podršku Vlade Švajcarske, organizovalo je u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prvu Konferenciju „Zdrave zajednice u BiH".
Na Konferenciji su predstavljene buduće aktivnosti na ovom višegodišnjem projektu, a gradonačelnici i načelnici lokalnih zajednica koje će učestvovati u ovom jedinstvenom projektu svečano su potpisali i memorandume o saradnji i partnerstvu u okviru "Zdravih zajednica u Bosni i Hercegovini".
Pomoćnik ministra za zdravstvenu zaštitu Republike Srpske Milan Latinović rekao je da je resorno ministarstvo prethodnih godina intenzivno radilo na stvaranju uslova za unapređenje zaštite zdravlja građana Republike Srpske, ističući da su postignuti značajni rezultati u cjelokupnom zdravstvenom sistemu Srpske.
"Prioriteti su nam bili izgradnja zdravstvenog sistema i uvođenje savremenih i kvalitetnih zdravstvenih usluga", rekao je Latinović uoči otvaranja konferencije.
Latinović je rekao da je procjena Svjetske zdravstvene organizacije da zdravstveni sistem utiče na zdravlje stanovništva do 20 odsto.
On je najavio da će težište aktivnosti resornog ministarstva u narednom periodu biti usmjereno na preostalih 80 odsto sadržaja koji utiču na zdravlje stanovništva, a to su socio-ekonomski faktori obrazovanje, zaposlenje, podrška porodice, prihodi, bezbjednost u zajednici, životni stilovi koji se odnose na upotrebu duvana, ishranu, alkohol, fizičku aktivnost, te fizičko okruženje koje se odnosi na stanovanje i ekologiju.
Zbog toga je veliki značaj upravo projekta "Zdrave zajednice u BiH" u čijoj prvoj fazi, u periodu 2024-2027. godine, će učestvovati 11 opština i gradova u Republici Srpskoj: Mrkonjić Grad, Čelinac, Laktaši, Prnjavor, Doboj, Šamac, Bijeljina, Zvornik, Vlasenica, Pale i Foča.
Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez rekao je da ovaj projekat predstavlja viziju društva i zajednice u kakvoj ljudi žele da žive.
"Zajedno sa kreatorima politike na lokalnom nivou pokušaćemo da promijenimo svijest građana, ali i da utičemo i na cijelokupno planiranje da bi stvarali pozitivno okruženje koje utiče na zdravlje", istakao je Čerkez.
Projektna menadžerica Sanja Krunić iz Saveza opština i gradova Republike Srpske je istakla ulogu Saveza kao ključnog partnera u ovom projektu, koja će biti fokusirana na jačanje kapaciteta Odbora za zdravlje, koji će biti nosilac društvene brige za zdravlje na lokalnom nivou, te uspostavljanju „Mreže za zdravlje“ kao stalnog radnog tijela Saveza. Takođe, naglasila je značaj intersektorskog pristupa i saradnje svih aktera u lokalnoj zajednici i njihovu odgovornost vezano za promociju zdravlja i prevenciju bolesti.
Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da su organizatori ovog projekta prepoznali značaj i promocije zdravlja u lokalnim zajednicama.
"Prevencija bolesti je najbitnija i najisplativija, jer svaka bolest koja se liječi i nije na vrijeme otkrivena je skup proces dalje", ukazao je Vođević.
Zamjenik šefa misije i direktor za saradnju u Ambasadi Švajcarske u BiH Siroko Meserli rekao je da je ovaj projekat ima za cilj podizanje svijesti kod građana o zdravom načinu života, te promociju zdravlja i prevenciju bolesti.
On je rekao da će Vlada Švajcarske obezbijediti 11 miliona KM donatorskih sredstava za realizaciju ovog projekta u 25 opština i gradova u naredne četiri godine u BiH.
Projekat Zdrave zajednice će u budućem periodu na lokalnom nivou podrazumijevati aktivnosti i angažman cjelokupne zajednice sa ciljem poboljšanja zdravstvenog stanja stanovništva, aktivnim radom na promociji zdravlja i prevenciji bolesti, te stvaranju okruženja koje utiče pozitivno na zdravlje stanovništva.
Potpisani su memorandumi o saradnji u okviru projekta „Zdrave zajednice u BiH“ sa gradonačelnicima i načelnicima 25 lokalnih zajednica
Projekat „Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“ je zajednička inicijativa i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalnog ministarstva zdravstva finansiran od strane Vlade Švajcarske ,a implementiran od strane Instituta za populaciju i razvoj. Ključni partneri na projektu su savezi opština/općina i gradova Republike Srpske i Federacije BiH.