Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske održana je 08.01.2024.godine u prepunoj sportskoj dvorani „Borik“ u Banja Luci,  uz prisustvo brojnih zvanica iz javnog, kulturnog i crkvenog života iz Republike Srpske, Srbije i regiona.

Intoniranjem himni Republike Srpske „Moja Republika“ i Republike Srbije „Bože pravde“, uz prisustvo brojnih zvanica započela je svečana akademija povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske.
Nakon toga, uslijedio je i minut ćutanja za sve borce, koji su dali život kako bismo živjeli u slobodnoj Republici Srpskoj, a potom i bogat kulturno-umjetnički  program, koji je u potpunosti posvećen 32. rođendanu Republike Srpske.Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske izjavio je da je cilj srpskog naroda sloboda na ovim prostorima i Republika Srpska.
Predsjednik Dodik je istakao da srpski narod u Republici Srpskoj obilježava 9. januar sa velikom ljubavlju, istakavši da sloboda za Srbe nikada nije bila filozofska riječ već egzistencijalna i da je dovela do mnogih akcija, pa i do Republike Srpske.