1. Прва сједница Одбора за системска питања и локалну самоуправу Савеза општина
и градова Републике Српске, одржана је (24.11.2023.г. у Бијељини) с циљем усаглашавања нове организације рада одбора Савеза са актуелним Сатутом Савеза. Одбор је стално тијело Савеза које разматра питања у области функционисања локалне самоуправе и који своја мишљења, закључке и приједлоге подноси Предсједништву, Скупштини и члановима Савеза, као и другим заинтересованим странама.
 
Након конституисања Одбора, усвојен је Пословник о раду и изабран је предсједник Одбора (Ранко радовановић, секретар скупштине гарда Лакташи) и замјеник (Бојана Ђерић, правник у градској управи града Источно Сарајево). У наставку сједнице презентован је модел Етичког кодекса скупштина градова/општина у Републици Српској, презентиран је Извјештај о увођењу CAF модела (европски модел управљања квалитетом) за јединице локалне самоуправе у Републици Српској, као и информација о припреми за формирање „Форума предсједника слокалних скупштина“.
Такође, у оквиру састанка Одбора представљен је и примјер добре праксе рада Скупштине Брчко дистрикта путем софтвера „Е-локални парламент“.