Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима одржао је (31.01.2023) у Административном центру Владе Републике Српске иницијални састанак са представницима здравственог сектора и јединица локалне самоуправе, поводом израде Плана мреже здравствених установа у Републици Српској.
Састанку су присуствовали представници свих кључних актера у предстојећем процесу израде Плана мреже здравствених установа у Републици Српској, а који треба да започне са нивоа локалних заједница. У име Савеза општина и градова Републике Српске састанку је присуствовао Ацо Пантић, генерални секретар.
Министар Шеранић је нагласио да обавеза израде овог Плана проистиче из новог Закона о здравственој заштити, те да подразумијева и активну укљученост јединица локалне самоуправе. Циљ је да се сагледа тренутна ситуација и припреме појединачни планови мреже здравствених установа за територије општина и градова, а затим и одлука о Плану мреже здравствених установа у Републици Српској, коју би усвојила Влада Републике Српске.
Министар Шеранић је рекао да је данашњи састанак организован да би сви учесници добили потребне информације о овој обавези која предстоји и прилику да заједнички продискутују о теми, а како би се у процесу израде Плана мреже дошло до што је могуће више усаглашених и квалитетних рјешења.
Учесници састанка су сагласни да је израда Плана мреже здравствених установа од великог значаја за цјелокупан здравствени систем, али и да је у питању „жива материја" која ће се, сигурно, унапређивати и у наредним годинама.