O projektu

 Cilj projekta je podrška daljoj konsolidaciji strateškog planiranja na lokalnom nivou, kroz jačanje vertikalne integracije sa strateškim i finansijskim okvirima viših nivoa vlasti, kao i jačanje kapaciteta SOGRS u oblasti integrisanog planiranja lokalnog razvoja, kroz uspostavljanje jedinice za podršku u oblasti strateškog planiranja, promociju MiPRO metodologije, razmjene naboljih praksi i uspostavljanje help desk-a.
Opis projekta: U sklopu projekta na web stranici SOGRS otvorena je biblioteka korisnih materijala u kojoj se nalaze priručnici, trening materijali, liste eksperata iz oblasti upravljanja lokalnim razvojem i strategije razvoja JLS, izvršeno je mapiranje raspoloživih sredstava za finansiranje različitih razvojnih prioriteta na lokalnom nivou u 2016.g. kao i prikupljanje informacija od strane JLS vezano za njihove potrebe za spoljnim izvorima finansiranja za realizaciju projekata iz njihovih razvojnih strategija, održan je sastanak sa Odborom za lokalnu samoupravu Narodne skupštine Republike Srpske.
Finansijski mehanizam za podršku realizaciji prioritetnih projekata sadržanih u strategijama razvoja JLS uspostavljen je 2014.g. kroz saradnju Ministarstva finansija i Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, a njime upravlja Investicijsko-razvojna banka RS. Ukupni iznos finansijskih sredstava po Javnom pozivu za 2016.godinu iznosio je 800.000 KM. Jedinice lokalne samouprave mogle su da kandiduju projekte iz dvije prioritetne oblasti:
Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou
Povećanje stepena tržišnosti i finalizacije poljoprivredne proizvodnje te uravnotežen integralni i ruralni razvoj

U sklopu poziva jedinice lokalne samouprave iz Republike Srpske, odobreno je 10 projekata iz ove dvije oblasti. Projektni prijedlozi su morali biti u skladu sa strategijama lokalnog razvoja.

Status projekta
 Realizovan

Početak projekta
 

Kraj projekta
 

Geografska rasprostranjenost
 

Kontakt osoba za projekte
 

Partneri
 UNDP

Donatori
Švajcarska agencija za razvoj i saradnju–SDC.

 

Publikacije/Brošure

 

 

 

Video