Projekat za "Unapređenje procesa plana prilagođavanja na klimatske promjene -NAP za srednjoročno planiranje ulaganja u sektore osjetljive na klimatske promjene u Bosni i Hercegovini (BiH)" koga implementira UNDP, organizovao je od 6-8.jula, u Neumu radionicu na temu Finansijska i ekonomska analiza investicionih projekata.
Radionicu su vodili Rafat Szporka i Julia Piotrovska, predstavnici konsultantske kompanije DS konsulting iz Poljske. Učesnici radionice bili su predstavnici grada Zenica, grada Trebinje, opštine Laktaši, opštine Sanski Most kao i predstavnici oba Saveza opština i gradova. Pilot opštine u projektu su bile Laktaši i Zenica a sada se projekat nastavlja u Sanskom Mostu i Trebinju.
Radionica je organizovana sa fokusom na finansijsku i ekonomsku analizu projekata. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa „Cost benefit“ analizom, odnosno analizom isplativosti koja se koristi prilikom donošenja strateških odluka. Nakon završetka radionice Sanski Most i Trebinje razviće konkretan projektni prijedlog sa posebnim aspektom uključivanja problema klimatskih promjena. Tehnička pomoć će se fokusirati na stvarni razvoj projekata u koncepte. Biće organizovane pojedinačne sesije na daljinu sa predstavnicima opština i gradova sa po nekoliko sesija između formalnih faza obuke kako bi se pružila pomoć u pripremi projektnog dokumenta.
U gradu Zenica i opštini Laktaši izrađena je Strategija prilagođavanja na klimatske promjene i razvijena koncept nota koja će uz podršku projekta biti upućena dostupnim fondovima koji pokrivaju oblast klimatskih promjena.
Uloga Saveza opština i gradova Republike Srpske u narednom periodu biće diseminacija znanja i iskustava projekta i širenje najboljih praksi među članicama.