Centri civilnih inicijativa (CCI) u okviru svojih aktivnosti na unapređenju rezultata javne revizije kroz adekvatan pristup svih relevantnih učesnika u procesu javne revizije održali su panel diskusiju „Javnom revizijom do unapređenja rada i bolje upravljanje resursima na lokalnom nivou “, 16.aprila 2024.g. u Prijedoru.
 
Jedan od zaključaka ovog događaja je da dobre prakse lokalnih jedinica koje sprovode sve preporuke revizije, tačnije otklanjaju sve uočene nepravilnosti u radu i trošenju javnog novca, treba da budu model ponašanja i za druge lokalne samouprave, a sve sa ciljem postavljanja standarda kome se teži.
Tokom skupa, učesnici su istakli koliko je važno da lokalne samouprave, nakon što su bile predmet revizije, uspostave nadzor i nastave da prate sprovođenje preporuka i radnji na osnovu nalaza revizije. Jedinice lokalne samouprave su sastavni dio javnog sektora i kao takve su dužne da primenjuju principe efikasnosti, ekonomičnosti i efektivnosti, što u krajnjoj liniji rezultira, ako se primjeni na najbolji mogući način, efikasnom javnom upravom i kvalitetnijim životom za sve građane.
Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske izvršila je reviziju 22 opštine i grada u Republici Srpskoj za 2022. godinu i tim institucijama dostavljene su ukupno 328 preporuke za otklanjanje uočenih nepravilnosti u radu. CCI je inicirao da ove lokalne uprave uvedu skupštinski nadzor nad sprovođenjem preporuka revizije, od čega je 14 opština i gradova razmatralo revizorski izvještaj na sjednicama u prethodnom periodu, a u narednom periodu očekuje se da institucije izvještavaju lokalne skupštine o akcija prema preporukama. Značaj unapređenja procesa javne revizije i postupanja po preporukama revizije pokušali su da prikažu kroz dobre prakse gradova koji su svojim pristupom nalazima revizije unapredili rad lokalnih samouprava. U protekle tri godine od 64 opštine i grada, četiri su dobile oba pozitivna mišljenja (za finansijske izvještaje i za usklađenost) od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, a riječ je o opštinama Bratunac i Han Pijesak, te gradovima Derventa i Gradiška.
Ovoj panel diskusiji prisustvovali su predstavnici opština i gradova koji su ove godine predmet revizije, kao i predstavnici opština čiji su izveštaji objavljeni prošle godine kako bi se upoznali sa dobrim praksama skupštinskog nadzora nad sprovođenjem preporuka revizije. u drugim opštinama, što će svakako olakšati njihovu organizaciju i dalji rad na ovoj stvari. U principu, postoji saglasnost jedinica lokalne samouprave da se uspostavi skupštinski nadzor nad revizorskim izveštajima u cilju poboljšanja efikasnosti rada institucija.
Panelista ispred Saveza opština i gradova RS bio je Goran Rakić, viši saradnik za lokalne finansije koji je istakao dugogodišnju dobru saradnju sa Glavnom službom za reviziju javnog sektora RS krunisanu prošlogodišnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji i izradom „Vodiča kroz analizu ključnih problema u upravljanju finansijama na lokalnom nivou“, koji sublimira sve ključne nalaze iz višegodišnjih finansijskih revizija na lokalnom nivou, s ciljem da se skrene pažnja lokalnim samoupravama da same sopstvenim snagama otklone pobrojane nepravilnosti, kako ne bi stvaralo negativne posledice u poslovanju.