Putem elektronske platforme Zoom 25.oktobra 2023.god. održan je 4. sastanak Odbora za finansije i javnu imovinu Saveza opština i gradova Republike Srpske.
 
Odbor je imao samo jednu tačku dnevnog reda, odnosno razmatrao je prijedlog Pravilnika o normativima i standardima za finansiranje srednjih škola. Ispred Ministarstva prosvjete i kulture, kao predlagača pravilnika, sjednici je prisustvovala Tijana Rađević – Drljača i Sanja Račić. Sjednici je prisustvovao i gospodin Ljuban Bajić, predsjednik aktiva direktora srednjih škola grada Banja Luka.
 
Ministarstvo prosvjete i kulture proslijedilo je Pravilnik savezu na komentar i s tim u vezi održana je sjednica odbora na ovu temu. Pravilnik definiše ulogu, odnosno sredstva koja je neophodno da jedinica lokalne samouprave obezbjedi i planira u svom budžetu za narednu godinu. Imajući na umu da planirana sredstva za materijalne troškove nastave utvrđuju se najmanje u visini od 8%, a za stručne škole koje imaju sopstvene radionice za praktičnu nastavu u iznosu od 9% u odnosu na sredstva za bruto plate zaposlenih u školi neophodno je bilo obezbijediti podatke za jedinice lokalne samouprave koje nemaju te podatke. Ministarstvo je dostavilo pomenute podatke koje su proslijeđene jedinicama lokalne samouprave.
 
Rok za dostavu komentara na Pravilnik za jedinice lokalne samouprave je do 27.oktobra 2023.godine, nakon čega će savez do 30.oktobra komentare dostaviti Ministarstvu prosvjete i kulture.