U okviru projekta Jačanje kapaciteta saveza u BiH, organizovana je posjeta Udruzi gradova Republike Hrvatske sa sjedištem u Zagrebu 24. i 25. juna. Kao i uvijek u prijateljskom raspoloženju predstavnici dva saveza iz BiH imali su priliku da razmjene mišljenja i ideje sa kolegama iz hrvatskog udrženja.
Cilj radne posjete je razmjena znanja i iskustava vezanih za uspostvaljanje, prikupljanje i obradu podataka, odnosno uspostava baze podataka dva saveza. Hrvatska udruga preko 15 godina radi sa podacima vezanim za opštinske, odnosno gradske finansije i ima prikupljene podatke počevši od 1998.godine. Domaćin naše posjete Dario Runtić, savjetnik za lokalne finansije prezentovao je podatke, analize kao i vizualizacije koje proizlaze iz objavljenih podataka. Posjeta je imala za svrhu identifikaciju potrebnih i dostupnih podataka kao i identifikaciju institucija od kojih bismo mogli tražiti potrebne podatke, a sve u cilju uspostavljanja baze podataka kao osnove za izradu analiza za godišnji ekonomski izveštaj.
Baza podataka u narednom periodu biće korišćena za izradu Godišnjeg ekonomskog izvještaja saveza. Naime, oba saveza planiraju da u narednom periodu izrađuju godišnji ekonomski izvještaj po švedskom modelu, odnosno modelu Švedskog saveza lokalnih vlasti. Godišnji ekonomski izvještaj ima za svrhu  bolje razumjevanje stanja privrede i društva, služiće kao osnova za donošenje odluka koje utiču na lokalni nivo, zauzimanje pozicija na osnovu pouzdanih podataka i informacija. Ciljani čitaoci su gradonačelnici/načelnici kao kreatori politika u jedinicama lokalne samouprave,  odnosno političari i državni službenici na nacionalnom i lokalnom nivou, privatni akteri, mediji itd. Na osnovu povratnih informacija od naših članica identifikovati ćemo  izazove i teme koje treba analizirati i  bićemo u mogućnosti stvarati koheziju i konsenzus među članicama o neophodnim reformama.