Savez opština i gradova Republike Srpske bio je organizator okruglog stola: „Održivi razvoj nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj“, koji je održan 24.11.2022.godine u sjedištu Saveza u Bijeljini, uz učešće 35 načelnika opština iz kategorije nerazvijenih i izrazito nerazvijenih.
Okrugli sto je bio fokusiran na dvije teme: „Indikatori demografske održivosti opština u Republici Srpskoj“ i „Analiza mogućnosti povećanja prihoda u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama“. Konstatovano je da se problemi razvoja nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština moraju rješavati nasistenmski način, donošenjem odgovarajući zakonskih rješenja, osnivanjem fonda za podsticaj razvoja nerazvijenih područja, iznalaženjem novih izvora finansiranja ovih opština, smanjivanjem obaveza u oblasti finansiranja predškolskog vaspitanja i obrazovanja i socijalne zaštite i slično.
Zaključeno je takođe da je potrebno održati sastanak svih načelnika nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština sa Predsjednikom Republike Srpske, predsjednikom Vlade i ministrom finansija, na temu unaprijeđenja položaja nerazvijenih područja.
Načelnici opština su pohvalili organizaciju okruglog stola, s prijedlogom da se ovakvi sastanci održavaju najmanje jedanput godišnje.