ИНВЕСТ ФОРУM“ у Бања Луци, који је одржан 19.09.2023.године, у организацији Инвестиционо-развојне банке  Републике Српске и Владе Републике Српске, премашио сва очекивања  и по броју посјета страних делегација Републици Српској, али и по конкретним договорима успостављеним и током директних сусрета привредника.
В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац истакао је да су инвеститори током „ИНВЕСТ ФОРУМА“ показали велико интересовање за улагање, међу којима су и велике свјетске компаније, представници Socar Гроуп азербајџанске националне нафтне, турске групације „Догуш“ (Doğuş Group), Alcazar Energy из Уједињених Арапских Емирата и других.
Током Форума договорени су и завршни кораци за отварање фабрике за производњу аутомобилских дијелова у Прњавору респектабилне њемачке компаније „Mubea“. Фабрика би требало у првом кругу да запосли 1.000 радника, а онда је планирано запошљавање још 500 радника, док је инвестиција вриједна 150 милиона евра.
„Атрактивно пословно окружење и стимулативна пореска политика главни су мотив за улагање у Републици Српској, јер имају имају приступ тржиштима од 600 милиона грађана на принципу слободне трговине, а на основу споразума: ЦЕФТА, Споразум о слободној трговини БиХ са Турском, ЕФТА споразум и слично.
Међу заинтересованим инвеститорима је и аустријска компанија Инфинити медија, AIM Global foundation из Уједињених Арапских Емирата, више кинеских компанија из разних привредних грана од трговине, пољопривреде, финансија, прерађивачке индустрије, ИТ сектора и других.
Савез општина и градова Републике Српске је био партнер Инвестиционо-развојној банци на организацији „Инвест-форума, у оквиру којег си представници Савеза презентирали инвестиционе/слободне/индустријске зоне општина и градова у Републици Српској.