O projektu
Savez opština i gradova Republike Srpske u saradnji sa Svjetskom bankom implementirao je drugu fazu projekta ,, Jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave u Jugoistočnoj Evropi ", koji sprovodi i finansira Institut Svetske banke, u saradnji sa Vladom Republike Austrije. Program je usmeren na jačanje kapaciteta za urbani razvoj u Jugoistočnoj Evropi.
Cilj samoprocene opštinskih finansija je procijena finansijskog stanja lokalnih vlasti i prepoznavanje ključnih postupaka za kvalitetno korišćenje lokalnih izvora finansiranja, javnu potrošnju, upravljanje i održavanje državne imovine, investiciono programiranje i pristup spoljnim izvorima finansiranja putem zaduživanja i sredstvima donacija.
Korištenje finansijskih alata omogućava lokalnim vlastima da ocene finansijsko stanje lokalne samouprave kroz integrisani pristup, vrše višegodišnju projekciju prihoda i rashoda budžeta i procenu mogućnosti finansiranja kapitalnih investicionih projekata, pripreme plan unapređenja finansijskog stanja i finansijskog upravljanja, integrišu alate MFSA u procedure finansijske kontrole i upravljanja i razmenjuju iskustva sa drugim lokalnim samoupravama u BiH i regionu.
U projekat je uključeno šest zemalja iz regiona, a u 2016.godini iz Republike Srpske u drugoj fazi projekta učestvuju, pored gradova Banja Luka i Prijedor, i: grad Bijeljina, kao i opštine:Višegrad, Kotor Varoš, Prnjavor, Teslić, Foča i Čelinac.
Krajnja korist koju će opštine imati od ovog projekta je uređena finansijska karta koju će Svetska banka ustupati investitorima, a koja je prvi korak pri odabiru regiona ili opštine za investiranje. Početkom 2017.godine u okviru projekta biće organizovana Konferencija koja će imati za cilj da podstakne dijalog između predstavnika lokalnih i centralnih vlasti, a razmatraće se veliki broj pitanja iz oblasti finansiranja jedinica lokalne samouprave.
Savez je u svakoj od ovih JLS održao prezentacije alata, kao i jednu zajedničku radionicu koja je održana u Banja Luci 20.10.2016.godine. Predstavnici Stručne službe Saveza, koji su prošli obuku za primjenu ovog alata, pružili su punu podršku jedinicama lokalne samouprave u primjeni MFSA. 
 
 
 

 

Status projekta
 Realizovan

Početak projekta
 

Kraj projekta
 

Geografska rasprostranjenost
 

Kontakt osoba za projekte
 

Partneri
 Institut Svjetske banke

Donatori
 Svjetska banka u saradnji sa Vladom Austrije

 

Publikacije/Brošure

 

 

 

Video