Dana 3.2.2023. godine, u prostorijama Ministarstva uprave i lokalne samouprave održan je 15. sastanak Komisije za obuku službenika i izabranih zvaničnika u jedinicama lokalne samouprave. Uloga sistema obuke za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave je da omogući kontinuirano usavršavanje i razvoj kapaciteta zaposlenih i izabranih zvaničnika u gradovima i opštinama,  a sa konačnim ciljem unapređenja kvaliteta rada i usluga koje se pružaju građanima.
 Pored predstavnika ministarstva, sastanku su prisustvovali predstavnik Agencije za državnu upravu Republike Srpske, te predstavnici Saveza opština i gradova Republike Srpske.
 Neke od tačaka dnevnog reda sastanka bile su ustvajanje Izvještaja o radu sistema obuke za 2022. godinu i Programa rada sistema obuke za 2023. godinu, kao i prezentacija do sada ostvarenih aktivnosti vezanih za izradu Strategije obuke za službenike i izabrane zvaničnike u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj za naredni strateški period.
 Tokom 2022. godine Ministarstvo je, u saradnji sa republičkim instiucijama i međunarodnim organizacija, organizovalo 7 programa obuke na kojima je učestvovalo 424  gradska, odnosno opštinska službenika. Takođe, Ministarstvo je tokom 2022. godine preduzelo pripremne aktivnosti za izradu novog strateškog dokumenta koji će na sistemski način obezbijedi pretpostavke za razvoj  dugoročno održivog i funkcionalnog sistema obuke za službenike i izabrane zvaničnike jedinica lokalne samouprave. S tim u vezi, tokom 2022. godine izvršena je sveobuhvatna analiza potreba za obukom i  interna evaluacija rezultata ostvarenih u implementaciji Strategije obuke za službenike i izabrane zvaničnike u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj, a koji će poslužiti kao osnov za izradu Strateške platforme, te novog strateškog dokumenta.
 Jedan od glavnih zaključaka učesnika sastanka Komisije za obuku službenika i izabranih zvaničnika u jedinicama lokalne samouprave je da je potrebno obezbijediti finansijsku održivost sistema stručnog osposobljavanja zaposlenih u gradskim, odnosno opštinskim upravama, te da je Sistem obuke tokom prethodnog perioda postao prepoznatljiv i prihvaćen od strane službenika i izabranih zvaničnika u jedinicama lokalne samouprave.

Izvor: MULS