Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Senka Jujić, direktor Policije Republike Srpske, Siniša Kostrešević, vršilac dužnosti direktora Inspektorata Republike Srpske, Dragutin Škrebić, vršilac dužnosti glavnog republičkog zdravstvenog inspektora, Milica Matijević, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Branislav Zeljković, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske, Ljubiša Ćosić i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Saša Trivić održali su danas (03.09.2020.) sastanak na kojem su razmatrane mogućnosti daljeg zajedničkog djelovanja u provođenju mjera na suzbijanju širenja virusa korona u zajednici.
Uz ogromne napore koje ulažu nadležne institucije na provođenju mjera prevencije, otežane uslove rada i poslovanja u kojima većina privrednih subjekata i građana poštuje date preporuke, nepovoljna epidemiološka slika u Republici Srpskoj ipak ukazuje na činjenicu da pojedinci nisu dovoljno odgovorno shvatili trenutnu situaciju.
U cilju zaštite javnog zdravlja koje je u ovom trenutku apsolutni prioritet u odnosu na interese pojedinaca, nadležni organi usaglasili su se da je neophodno nastaviti postojeću saradnju institucija, te razmotriti i dodatne mogućnosti za unapređenje koordinisanog djelovanja u novim pravcima.
S obzirom da se u predstojećem periodu očekuje veća koncentracija građana u zatvorenom prostoru zbog prestanka rada objekata na otvorenom, raste i rizik od širenja virusa u zajednici. S tim u vezi nadležne institucije će kroz zajedničku saradnju i međusobnu podršku intenzivirati kontrolu poštovanja propisanih epidemioloških mjera u skladu sa svojim nadležnostima.
Saradnja inspekcijskih organa na republičkom i lokalnom nivou, komunalne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, dala je značajne rezultate u proteklom periodu, te će se ovaj način organizacije nadzora nastaviti i ubuduće.
Podršku svim aktivnostima nadležnih organa dali su i predstavnici poslovne zajednice, koji su istakli da većina privrednih subjekata poštuje propisane mjere, te da nesavjesni pojedinci koji nanose štetu onima koji odgovorno rade i predstavljaju prijetnju za javno zdravlje, trebaju biti najstrože sankcionisani.
Još jednom pozivamo privredne subjekte da svoj rad organizuju u skladu sa Zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i da prevenciju stave na prvo mjesto. Takođe, apelujemo i na građane da se pridržavaju propisanih mjera i da na svom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju, poručeno je sa današenjg sastanka.