Na sastanku sa mandatarom Vlade Republike Srpske, gospodinom Radovanom Viškovićem, koji je održan u Banja Luci 02.12.2022.godine, delegacija Saveza opština i gradova Republike Srpske iznijela je stavove u vezi sa funkcionisanjem lokalne samouprave, posebno sa naglaskom na finansiranje jedinica lokalne samouprave.            U sastavu delegacijije bili su: Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza i gradonačelnik grada Istočno Sarajevo, Miroslav Bojić, gradonačelnik grda Laktaši, Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor, Borislav Rakić, načelnik opštine Vukosavlje i Aco Pantić, generalni sekretar Saveza.
Delegacija Saveza informisala je mandatara Viškovića sa inicijativom Saveza za izmjene i dopune Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske, o potrebi održavanja sastanka delegacije Saveza sa Predsjednikom Republike Srpske, predsjednikom Vlade i ministrom finansija, analizi postojećeg načina raspodjele sredstava po osnovu prihoda od indirektnih poreza, kao i značajnim umanjenjem prihoda lokalnih zajednica nakon usvajanja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama. Ukazano je na značajna opterećenja lokalnih budžeta zbog socijalnih davanja i potrebi izrade „socijalne karte“ korisnika sovijalnih usluga, da se problemi nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština rješavaju na sistemski način, kao i inicijativi Saveza za osnivanje „Revolving fonda“ za sufinansiranje EU projekata jedinica lokalne samouprave.
Delegacija Saveza izrazila je očekivanja za boljom saradnjom u narednom periodu sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave.