U okviru 70.sjednice Predsjedništva saveza opština i gradova Republike Srpske, koja je održana 5.februara 2021.godine u Banja Luci dodijeljena su priznanja najboljima u Izboru najboljih praksi jedinica lokalne samouprave u okviru projekta „Program lokalne demokratije na zapadnom balkanu u BiH (ReLOaD)“.
U okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu (ReLOaD), Savez opština i gradova Republike Srpske (SOGRS) i Savez opština i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (SOGFBiH) u saradnji sa timom ReLOaD su sproveli proces izbora najboljih praksi partnerskih jedinica lokalne samouprave iz oblasti:
  • -Transparentnost finansiranja organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave i
  • - Uključivanje građana i organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka na lokalnom nivou.
Primjeri dobre prakse identifikovani su tokom dva ciklusa evaluacije partnerskih jedinica lokalne samouprave, koje su sproveli SOGRS i SOGFBiH u saradnji sa timom ReLOaD. Evaluacija je izvršena na osnovu unapred utvrđenih kriterijuma dostavljenih partnerskim jedinicama lokalne samouprave u obliku upitnika i dokumentacije koju su partnerske jedinice lokalne samouprave dostavile popunjenim upitnikom, što potvrđuje postignute rezultate.
Rezime rezultata analize zajedno sa zaključcima i preporukama nalazi se u brošuri koju možete pogledati i na našoj veb stranici. Cilj brošure je sumiranje i predstavljanje postignutih rezultata partnerskih jedinica lokalne samouprave, ali i podsticanje razmjene iskustava i unapređenja u onim jedinicama lokalne samouprave gdje za to postoji potreba.
Za oblast „Transparentnost finansiranja organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave“, priznanja su dobili: Banja Luka, Rudo, Centar Sarajevo, Stari Grad Sarajevo i Vogošća.
Za oblast „Uključivanje građana i organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka na lokalnom nivou“, priznanja su dobili: Bijeljina, Banja Luka, Trebinje, Tešanj i Centar Sarajevo.
Projekat „Regionalni program za lokalnu demokratiju na zapadnom Balkanu“ finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).